Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Μεγάλη πορεία για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Αθήνα. Μπροστά από την ισραηλινή πρεσβεία έφτασε η πορεία με την οποία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 39η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που συνέχισε μετά την διαμαρτυρία μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Το απόγευμα, είχε φτάσει έξω....
από την αμερικανική πρεσβεία η σημαία του Πολυτεχνείου.
*Ανοικτοί από τις 20:30 οι σταθμοί το μετρό εκτός από το Σύνταγμα
Μέρος της πορείας συνέχισε προς την πρεσβεία του Ισραήλ διαμαρτυρόμενο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γαζα. Κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει, για να ανοίξουν αργότερα, το τρίγωνο των Αμπελοκήπων ώστε να μην συνεχιστεί την πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία.
Η πορεία είναι πολυπληθής, ενώ μεγάλη η συμμετοχή ιδιαίτερα στην πορεία του ΚΚΕ που ξεκίνησε από την Ομόνοια.
Σε εξέλιξη βρίσκονται εκδηλώσεις και πορείες και στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας. Στην Πάτρα πληροφορίες κάνουν λόγο για επεισόδια και χρήση δακρυγόνων στη Γούναρη.
  • 20:44 μικροένταση στα Εξάρχεια, η αστυνομία ωθεί αντιεξουσιαστές προς την πλατεία
  • 20:38 ανοίγουν όλοι οι σταθμοί του μετρό εκτός από το Σύνταγμα
  • 20:35 αναμμένοι κάδοι στα Εξάρχεια, μικροεπεισόδια Σολωμού και Στουρνάρη με πετροπόλεμο και χρήση χημικών από την αστυνομία
  • 20:24 συμμετέχοντες στην πορεία έβαλαν φωτιά στη σημαία του Ισραήλ μπροστά από την ισραηλινή πρεσβεία
  • 20:15 οι φοιτητές του ΕΜΠ, το πρώτο μπλοκ που έφτασε στην ισραηλινή πρεσβεία, φώναξε συνθήματα αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους και ξεκίνησαν να αποχωρούν
  • 20:10 φτάνει στην ισραηλινή πρεσβεία το πρώτο μέρος της πορείας που συνέχισε
  • 19:50 ο σύνδεσμος Παναθηναϊκού ανάρτησε πανό στην Λ.Αλεξάνδρας «η χούντα δεν τελείωσε το '73»
  • 19:35 ανοίγει ο δρόμος για να συνεχίσει η πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία
  • 19:28 το αντιεξουσιαστικό μπλοκ κατεβαίνει την Αλεξάνδρας
  • 19:20 το μπλόκο στους Αμπελόκηπους παραμένει, στάσιμο το τμήμα της πορείας που ήθελε να συνεχίσει προς την ισραηλινή πρεσβεία
  • 18:52 διαδηλωτές που θέλουν να συνεχίσουν προς την ισραηλινή πρεσβεία διαμαρτύρονται ενώ η αστυνομία έχει αποκλείσει το τρίγωνο των Αμπελοκήπων, «εκτελούμε εντολές» απαντούν οι αστυνομικοί
  • 18:50 Η ογκώδης πορεία του ΚΚΕ φτάνει μπροστά από την πρεσβεία
  • 18:40 κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν αποκλείσει το τρίγωνο των Αμπελοκήπων για να μην συνεχίσει η πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία
  • 18:20 φτάνει στην πρεσβεία των ΗΠΑ το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, που προχωρούσε από το Σύνταγμα συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων
  • 18:05 η πορεία του ΚΚΕ περνάει μπροστά από το Πολεμικό Μουσείο
  • 17:50 ο μεγάλος όγκος της πορείας περνάει μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ φωνάζοντας συνθήματα
  • 17:35 η κορυφή της πορείας του ΚΚΕ βρίσκεται στο Σύνταγμα. Παράλληλα, οι πρώτοι της πορείας που έχει φτάσει στην πρεσβεία των ΗΠΑ φεύγουν συνεχίζοντας από την Βασ.Σοφίας καθώς οι πάροδοι είναι κλειστές
  • 17:27 η αρχή της πορείας περνά το Μέγαρο Μουσικής και φτάνει μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία, το κτίριο της οποίας έχουν περικυκλώσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις
  • 17:20 η κορυφή της πορείας βρισκόταν κοντά στο Χίλτον και η ουρά περνούσε από τη Βουλή
  • 17:16, η μεγάλης συμμετοχής πορεία του ΚΚΕ ξεκίνησε από την Ομόνοια και βρίσκεται στα Προπύλαια 
  • 17:00, μπλοκ αντιεξουσιαστικών προχωρά, από το Σύνταγμα, προς την αμερικανική πρεσβεία συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων
  • 16:30 η κορυφή του κύριου όγκου της πορείας περνά την αρχή της Β.Σοφίας
  • 16:00 η σημαία στην πρεσβεία των ΗΠΑ, ξεκινά ο κύριος όγκος της πορείας από την Σταδίου
  • 15:55 ο μεγάλος όγκος της πορείας βρίσκεται στο ύψος της Σταδίου
  • 15:45 στο Πολεμικό Μουσείο η σημαία
  • 15:35 η σημαία μπροστά στη Βουλή επί της βασ. Σοφίας.
  • 15:20 κινείτο στην οδό Ακαδημίας
  • 15:03 βγήκε η σημαία από το ΕΜΠ, μετά το Προσκλητήριο Νεκρών
Η επικεφαλής ομάδα φοιτητών της ΠΑΣΠ, κρατώντας τη σημαία του Πολυτεχνείου και χωρίς διακριτικά, ξεκίνησε από την Πατησίων στις 3 το μεσημέρι. Ο κύριος όγκος της πορείας ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 από τη Σταδίου.
Στην κορυφή της πορείας βρίσκεται ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974.
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ βρίσκονταν την ίδια ώρα στην Ομόνοια και ξεκίνησαν περίπου στις 5 πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία και την πρεσβεία του Ισραήλ. Ο όγκος των συμμετέχοντων είναι μεγάλος, παρούσα στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ η γενική γραμματέας Αλ.Παπαρήγα.
Αμέσως μετά την αποχώρηση της σημαίας από το χώρο του Πολυτεχνείου, αποκλείστηκε σταδιακά, ακόμη και για τους πεζούς, η οδός Πατησίων, από το ύψος της Χαλκοκονδύλη μέχρι την Ιουλιανού. Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο στους πεζούς στη λωρίδα από την Πατησίων προς την Κηφισίας, ενώ, στη λωρίδα από την Κηφισίας προς την Πατησίων επιτρέπεται η πρόσβαση και σε οχήματα.
Η αστυνομία ανέφερε ότι το μέτρο λήφθηκε για την προστασία του ιστορικού κτιρίου του Πολυτεχνείου. Χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός από το πρωί μέχρι να ολοκληρωθεί η πορεία, για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων.
Λόγω των εκδηλώσεων ισχύουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έως και το πρωί της Κυριακής.
Σημειώνεται ότι περιφρούρηση υπάρχει από φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο, ενώ όλες οι Σχολές του κέντρου της Αθήνας είναι κλειστές. «Μάταιη η προσπάθεια να λοιδωρηθεί το Πολυτεχνείο»
Στις εκδηλώσεις πριν ξεκινήσει η σημαία από το Πολυτεχνείο, η αντιπρύτανης του ΕΜΠ Τ.Μοροπούλου υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι το Πολυτεχνείο δεν είναι ούτε επετειακός εορτασμός ούτε επετειακή βία. «Δεν είναι άσυλο μιας ιδέας ή μιας παράταξης. Είναι όλων των ιδεών και δυνάμεων που μπορεί να αντιπαρατίθενται, αλλά που οφείλουν όμως να διαλέγονται μεταξύ τους και να συντίθενται» είπε. «Το Πολυτεχνείο άνοιξε δρόμους δύσκολους και αντιφατικούς, ανοικτούς και σήμερα, ας τους πάρουμε» προσέθεσε.
Η αντιπρύτανης αναφέρθηκε λεπτομερώς στην κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια σήμερα, τονίζοντας τις περικοπές, τις μειώσεις και τα προβλήματα που δημιουργούνται και τα οποία ολοένα και διογκώνονται.
Ο Νίκος Τριανταφύλλου, εκ μέρους του Συνδέσμου Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, αναφέρθηκε στα «διάφορα νεοναζιστικά μορφώματα» και τους νοσταλγούς του χουντικού παρελθόντος. Τόνισε ότι «όλοι αυτοί όχι μόνο προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι αν δεν υπήρχε το Πολυτεχνείο δεν θα είχαμε τη σημερινή οικονομική κρίση και ότι για όλα τα δεινά των εργαζομένων φταίει η γενιά του Πολυτεχνείου που, όπως λένε είναι η πιο σάπια γενιά».
«Τους απαντάμε», πρόσθεσε ο Ν.Τριανταφύλλου, «ότι πρωθυπουργοί, υπουργοί και λοιπό πολιτικό προσωπικό, μπορεί ηλικιακά και μόνο να ανήκουν στη γενιά του Πολυτεχνείου και να μην έχουν όμως καμία απολύτως σχέση με το Πολυτεχνείο».
«Η προσπάθεια να λοιδορήσουν το Πολυτεχνείο είναι μάταιη» υπογράμμισε, «το Πολυτεχνείο έχει καταγραφεί στη μνήμη του λαού και της νεολαίας στη νεότερη ιστορία χώρας με χρυσά γράμματα και δεν αλλάζει με τίποτα».
Κατέληξε δελέγοντας πως «δεν θα δείξουμε ανοχή στα νεοναζιστικά μορφώματα και την παρακρατική τους πρακτική και δράση».
Παράλληλα, η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε από την Ομόνοια και στις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό (η πορεία του ΚΚΕ θα συνεχίσει, μετά την πρεσβεία των ΗΠΑ, προς εκείνη του Ισραήλ). «Το Ισραήλ που κατέχει συριακά και παλαιστινιακά εδάφη βομβαρδίζει τη Γάζα στις πλάτες των Παλαιστινίων, προσπαθεί να δημιουργήσει προγεφύρωμα για να χτυπήσει τη Συρία και στην συνέχεια το Ιράν» ανέφερε η γγ του ΚΚΕ.
Η ελληνική κυβέρνηση, συνέχισε η Αλ.Παπαρήγα, «έχει προχωρήσει σε μία κατάπτυστη στρατιωτική συμφωνία με το Ισραήλ που σημαίνει ότι η Ελλάδα έτσι ή αλλιώς έχει διάθεση εμπλοκής στον πόλεμο με τις βάσεις ή με κάτι περισσότερο». «Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε αυτήν τη συμφωνία που δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα των δύο λαών αλλά με την ενεργητική συμμετοχή στη διαπάλη για τους δρόμους της ενέργειας και τους δρόμους του πετρελαίου» υπογράμμισε η γγ του ΚΚΕ. 

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου