Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Ψήφος ανοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ

Τακτική αιφνιδιασμού προτίθεται να ακολουθήσει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ώστε μετεκλογικά το ΠΑΣΟΚ να επιβιώσει πολιτικά διατηρώντας τις δυνάμεις του, αλλά και να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα. Ο πρώτος στόχος της Ιπποκράτους είναι να διατηρήσει μία....
κοινοβουλευτική δύναμη ίση ή ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με την 6η Μαΐου, δηλαδή 40-45 εδρών, η οποία θα της επιτρέψει να παίξει σημαντικό ρόλο στο θέμα των συνεργασιών σε κυβερνητικό επίπεδο.
Στον τομέα αυτό, όλα δείχνουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αιφνιδιάσει. Ο κ. Βενιζέλος προσανατολίζεται να στηρίξει κυβερνητικό σχήμα με ψήφο ανοχής, αλλά χωρίς τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
Η κίνηση αυτή του κ. Βενιζέλου αποσκοπεί στο να αποβληθεί από το «DNA» του ΠΑΣΟΚ ο κυβερνητισμός, για να επανασυνδεθεί και πάλι με την κοινωνία και τους πολίτες. Πιστεύει, επίσης, ότι οι πολίτες δεν θέλουν να δουν τα ίδια πρόσωπα να διεκδικούν υπουργικούς θώκους, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει ακόμα να ανανεώσει το στελεχικό δυναμικό του κόμματος ώστε να βγουν μπροστά νέα πρόσωπα.
Ακόμα και ψήφο ανοχής στο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να δώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρά τη σκληρή κριτική που ασκεί στον κ. Αλέξη Τσίπρα. Ως μοναδική προϋπόθεση θέτει να δεσμευθεί ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρωζώνης με ακραίες και μονομερείς κινήσεις.
Όσον αφορά στη Νέα Δημοκρατία και στην περίπτωση που είναι πρώτο κόμμα, ο κ. Βενιζέλος θα δώσει ψήφο ανοχής θέτοντας δύο όρους. Ο ένας είναι να αναζητηθεί πρωθυπουργός ευρύτερης αποδοχής αποκλείοντας εκ των πραγμάτων τον κ. Σαμαρά και ο δεύτερος να συμπεριληφθούν στο πλαίσιο της αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου τα 6 σημεία που έχει ήδη ανακοινώσει το ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι θα είναι ενισχυμένη η διαπραγματευτική του θέση και θα περάσει τους όρους του, αφού δεν θα διεκδικεί συμμετοχή στην κυβέρνηση ή υπουργεία και θα αρκείται στην ψήφο ανοχής. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα έχει κερδίσει χρόνο για να επιβάλει τις μεγάλες αλλαγές που σχεδιάζει στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς ταυτόχρονα να επιβαρύνεται με τη φθορά που προκαλεί η άσκηση της εξουσίας.
Ωστόσο, οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ, με εξαίρεση τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη, δεν  βλέπουν με καλό μάτι μια τέτοια εξέλιξη αφού θεωρούν ότι η ψήφος ανοχής, χωρίς συμμετοχή στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, δεν αποτελεί καθαρή λύση σε μία περίοδο που απαιτείται υπευθυνότητα και ανάληψη ευθυνών από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Κυρίως όμως υποψιάζονται ότι ο κ. Βενιζέλος σχεδιάζει τον πολιτικό τους παροπλισμό, αποκλείοντας στελέχη που έχουν διατελέσει υπουργοί για πολλά χρόνια ή συνδέονται με την κυβερνητική θητεία του κ. Γ. Παπανδρέου.
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου