Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Οι 5 προτεραιότητες για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Πέντε προτεραιότητες για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων έθεσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ν. Μηταράκης στο Συνέδριο "Ελλάδα Ωρα για Επενδύσεις". Ο υφυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει μετά την σύσταση της κυβέρνησης να περάσουμε....
σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και να προωθηθούν άμεσα:
-η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, το οποίο πρέπει να γίνει απλούστερο, δικαιότερο και αποτελεσματικότερο,
- να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά και ειδικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους καίριους τομείς που μπορούν να φέρουν θέσεις απασχόλησης και επενδύσεις,
- την ανάπτυξη όλων των επενδυτικών κρατικών πρωτοβουλιών, δηλαδή την προώθηση των μεγάλων έργων, την ταχύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και την ενίσχυση των κινήτρων για την ύπαρξη μεγάλων επενδύσεων,
- να τεθούν το ταχύτερο δυνατό σαφείς κανόνες και προτεραιότητες στον χωροταξικό μας σχεδιασμό,
- Να ληφθούν μέτρα για την στήριξη και στη συνέχεια την αύξηση των εξαγωγών.
"Είμαστε μια κυβέρνηση που θέλει επενδυτές", κατέληξε ο υφυπουργός.
Στο ίδιο συηνέδριο η ευρωβουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρόδη Κράτσα, σημείωσε ότι η Ευρώπη παραμένει ένας καλός επενδυτικός προορισμός, αλλά η κατανομή των επενδύσεων παραμένει ασύμμετρη.
Όπως διευκρίνισε, το 26% μεγάλων επενδυτών προτιμά να τοποθετήσει τα χρήματά του στις χώρες του Βορρά και μόνο 3% στις χώρες του Νότου, στην καρδιά του οποίου βρίσκεται και η χώρα μας.
Ως λύση για την κρίση η ίδια πρότεινε την κατ’ αρχήν ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών, δηλαδή τη σταθεροποίηση του νομίσματος και στη συνέχεια την ομογενοποίηση όσο είναι δυνατόν της αναπτυξιακής στρατηγικής.
Ειδικά για την Ελλάδα, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μια σαφής στρατηγική επενδύσεων και ανάπτυξης και να δοθεί σημασία στην αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων και τιη διαπραγμάτευση των κονδυλίων της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014 -2020.
Η κα Κράτσα τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει μια μεσοπρόθεσμη μεταβατική περίοδο για τρεις ελληνικές περιφέρειες οι οποίες στην επόμενη προγραμματική περίοδο θα χάσουν το μέγιστο ποσοστό χρηματοδότησης από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία.
tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου