Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Ξεκίνησαν οι επιθέσεις στη Μέρκελ

Η πτώση της Μέρκελ, έχει ξεκινήσει. Οι εκλογές στην Γερμανία θα γίνουν του χρόνου το φθινόπωρο και ο χρόνος για φθορά επαρκεί πλήρως. Οι ήττες στην Ευρώπη μόλις ξεκίνησαν και η συνέχεια θα είναι...
ακόμα χειρότερη. Η σκληρή δεξία θα κατηγορεί τη Μέρκελ ότι υπαναχώρησε και απεμπόλησε σοβαρά πολεονεκτήματα, ενώ από το κέντρο θα της επιτίθενται και θα λένε ότι με τη στάση της απομόνωσε τη Γερμανία, ότι την έκανε μισητή κι ότι υιοθέτησε τις δικές τους απόψεις, αλλά αργοπορημένα και αποτυχημένα.
Ήδη οι επιθέσεις ξεκίνησαν. Ελάχιστες ώρες μετά την ολοκλήρωση της διήμερης, ιδιαίτερα επίπονης και για την ίδια, Συνόδου Κορυφής, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναγκάστηκε να δώσει μια «μάχη εντυπώσεων» και στην γερμανική Βουλή.
Εκεί όπου προφανώς είχε σχεδιάσει να επιστρέψει με τη γνωστή της … άνεση μετά από κάθε Σύνοδο της ΕΕ και να απευθυνθεί στους βουλευτές ζητώντας τους να επικυρώσουν το δημοσιονομικό σύμφωνο και την έναρξη λειτουργίας του Μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).
Μόνο που τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα είχε φανταστεί και αίφνης βρέθηκε να προσπαθεί να αιτιολογήσει την «ήττα» της στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Στην ομιλία της στην Bundestag η Γερμανίδα Καγκελάριος απηύθυνε έκκληση στους Γερμανούς βουλευτές να εγκρίνουν το δημοσιονομικό σύμφωνο: «Η Γερμανία, με την επικύρωση του δημοσιονομικού συμφώνου και του ESM από όλα τα κόμματα της βουλής, θα στείλει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, ένα μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας, ένα μήνυμα ότι υπερβαίνουμε την ευρωπαϊκή κρίση χρέους με βιώσιμο τρόπο».
Αλλά αυτό που την «έκαιγε» ήταν το να δικαιολογήσει την υποχώρησή της απέναντι στη … συνδυασμένη «επίθεση» Ιταλίας και Ισπανίας, που τελικώς την οδήγησε σε συμβιβασμό και στην υπογραφή της στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου που ρητά επιτρέπει την απευθείας χρηματοδότηση των ασθενέστερων ευρωπαϊκών οικονομιών από τα Ταμεία και τους Μηχανισμούς Διάσωσης, όπως και τη χρήση κεφαλαίων του ΕSM για την αγορά ομολόγων των κρατών μελών της Ευρωζώνης.
Οι «φίλοι» και αντίπαλοί της περίμεναν στη γωνία. Μάλιστα εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης επιχείρησαν να αναβάλλουν την όλη διαδικασία ψήφισης του Συμφώνου Σταθερότητας. Κάτι που τελικώς δεν έγινε, ενώ τελικά ο νόμος για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο εγκρίθηκε από το Ομοσπονδιακό Γερμανικό Κοινοβούλιο με ψήφους 491 υπέρ, 111 κατά και 6 αποχές.
Μόνο που δεν ήταν μια «καθαρή νίκη» της κυρίας Μέρκελ. Ενδεικτικό είναι πως η ίδια «αναγκάστηκε» στην ομιλία της να απαντήσει και στην κριτική που δέχθηκε για το ότι δέχθηκε να ξεκινήσει και η διαδικασία για περαιτέρω τραπεζική ενοποίηση και παραχώρηση εποπτικών αρμοδιοτήτων στην ΕΚΤ. Η Μέρκελ έτοιμη να παραχωρήσει εθνική κυριαρχία ήταν το σχόλιο μέλους του Κοινοβουλίου.
Η Καγκελάριος έσπευσε να απαντήσει πως ούτε καν οι σχετικές προτάσεις-βάση συζήτησης δεν θα είναι έτοιμες ως το τέλος του 2012. Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να συμβεί σε μια μέρα, ούτε σε δύο εβδομάδες. Είναι μια πιο μακροπρόθεσμη διαδικασία, μια πρόταση για αυτό θα είναι έτοιμη ως το τέλος του έτους».
Αλλά η ουσία είναι πως μετά τη Σύνοδο της 29ης Ιουνίου η φράου Μέρκελ ίσως απολέσει τον χαρακτηρισμό «Σιδηρά Καγκελάριος».
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ καλωσόρισε επίσης τη «δρομολόγηση», όπως είπε, του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Ωστόσο, ο Γκάμπριελ επέκρινε εντονότατα την στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου απέναντι στη διαχείριση της κρίσης: «Εμείς συμφωνούμε τον κύριο Σόιμπλε, που σε αντίθεση με εσάς, είπε ότι βλέπει υιοθέτηση ευρωομολόγων σε πέντε χρόνια με την προϋπόθεση στενότερης οικονομικής ενοποίησης» τόνισε.
«Η κρίση στην Ευρωζώνη έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις υπό την ηγεσία σας τα τελευταία τρία χρόνια» είπε απευθυνόμενος στην καγκελάριο, κατηγορώντας την πως όλον αυτόν τον καιρό δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για αναπτυξιακή πολιτική. Όσον αφορά το θέμα των ευρωομολόγων, ο Γκάμπριελ υποστήριξε πως «έχουμε ήδη αμοιβαιοποίηση του κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη». Τόσο η «αθόρυβη», όπως είπε χαρακτηριστικά, αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ όσο και το πλαίσιο εγγυήσεων του EFSF έχουν εκθέσει σημαντικά την Γερμανία στο χρέος άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Αυτό το «κρυφό χρέος» το έχει αναλάβει η Γερμανία «όχι με ευρωομόλογα αλλά με "ομόλογα Μέρκελ"», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Επίθεση στην πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο Γιούργκεν Τρίτιν των Πρασίνων: «Οι διστακτικές και ανεπαρκείς αποφάσεις σας» είπε απευθυνόμενος στην Άνγκελα Μέρκελ «έχουν συμβάλει σε αυτήν την κρίση εμπιστοσύνης». Για να μειωθεί το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης πρέπει να υπάρξει μία συντονισμένη πολιτική μείωσης του χρέους. Ο ESM, υποστήριξε, είναι «ένα απαραίτητο εργαλεία, που καθυστέρησε να έρθει».
Ακόμη υψηλότεροι οι τόνοι από το κόμμα της Αριστεράς (Linke): «Η πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης στοχεύει μόνο στη διάσωση των τραπεζών, και οι πολιτικοί έχουν γίνει μαριονέτες των τραπεζιτών» ανέφερε ενδεικτικά η Ζάρα Βάγκενκνεχτ εξηγώντας γιατί το κόμμα θα καταψηφίσει τα δύο κείμενα.
Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντεπιτέθηκε στον Γκάμπριελ, καλώντας τον να αποφεύγει τις δραματικές περιγραφές για την γερμανική έκθεση στο ευρωπαϊκό χρέος: «Λαμβάνουμε σήμερα αυτές τις αποφάσεις ενώ επικρατεί ανησυχία, και με τις δηλώσεις του ο κ. Γκάμπριελ πυροδοτεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία» είπε.
Όσον αφορά το θέμα των ευρωομολόγων, ο Σόιμπλε στήριξε την Γερμανίδα καγκελάριο λέγοντας πως «εάν τα ευρωομολόγα εννοούνται χωρίς κοινή οικονομική πολιτική, τότε ούτε εγώ θέλω να τα δω όσο ζω».
Σχετικά με τα συμβάντα στη Σύνοδο, ο Σόιμπλε απέρριψε τη ρητορική περί γερμανικής ήττας: «Αν ανακηρύξει κανένας την Ισπανία και την Ιταλία ως κράτη-νικητές στο τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τότε ο τρόπος σκέψης του ελέγχεται για τη σαθρότητά του» είπε. «Η πολιτική δεν είναι ποδόσφαιρο, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι στο Ευρωπαϊκό Σύμβούλιο» τόνισε χαρακτηριστικά.
tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου