Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

«Ώθηση στις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις η επίσκεψη Πέρες»

Ισχυρότερους δεσμούς των δύο χωρών «βλέπουν» διπλωματικές πηγές. Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, στις 6-8 Αυγούστου, η οποία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναμένεται να.... δώσει νέα ώθηση στη διμερή συνεργασία, σε μια περίοδο που οι ελληνο-ισραηλινές σχέσεις γνωρίζουν σημαντική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.

Είναι η δεύτερη επίσκεψη ισραηλινού Προέδρου από το 2006 και γίνεται σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Κάρολου Παπούλια στο Ισραήλ τον Ιούλιο του 2011.
Ο κ. Πέρες, έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ είναι υπό διευθέτηση επαφές με άλλα μέλη της πολιτικής ηγεσίας και πιθανόν να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες.
Ο Πρόεδρος του Ισραήλ προβλέπεται να επισκεφθεί τα Ιωάννινα, γενέτειρα του Προέδρου Παπούλια και περιοχή στην οποία άνθησε η ιστορική εβραϊκή κοινότητα των Ρωμανιωτών.
Η ισραηλινή επίσκεψη, σε ανώτατο επίπεδο, από μια προσωπικότητα διεθνούς κύρους όπως ο κ. Πέρες, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα, αλλά και σε ένα περιφερειακό περιβάλλον αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής, όπου η συνεργασία των δύο χωρών αποσκοπεί να αποτελέσει πόλο σταθερότητας.
Ο ισραηλινός πρέσβης Άριε Μέκελ, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη, είχε επαφές με τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μειμαράκη, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και σειρά επαφών με Έλληνες αξιωματούχους και φορείς, με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας, στους τομείς του τουρισμού, της οικονομίας, της ενέργειας και της άμυνας.
Πριν λίγες μέρες, έκλεισε συμφωνία μεταξύ του ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών) και του ισραηλινού επιμελητηρίου, ενώ η επαφή που είχε ο Ισραηλινός πρέσβης με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη (κατά την οποία τον προσκάλεσε στο Τελ Αβίβ), αποσκοπούσε στην προώθηση της συνεργασίας στον τουρισμό και την οικονομία και στην περιφέρεια.
Ο Σιμόν Πέρες, ο οποίος έχει διατελέσει δύο φορές πρωθυπουργός, έχει βραβευτεί με βραβείο Νόμπελ ειρήνης το 1994, σε αναγνώριση των προσπαθειών που κατέβαλε για την οικοδόμηση της ειρηνευτικής συμφωνίας στο Όσλο το 1993. 
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου