Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Κρίσιμη η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup – Αναμένεται απόφαση για την Ελλάδα

Ανοικτό στην αυριανή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, παραπέμπεται το «πακέτο» της συνολικής απόφασης για την Ελλάδα, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup…
 κύριο χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η ιδιαίτερα σκληρή στάση του ΔΝΤ στο θέμα της βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Πιθανότατη είναι κι άλλη έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup στις 8 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, στη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στην Ομάδα Εργασίας που ήταν και η τελευταία για την Ελλάδα, πριν την αυριανή τηλεδιάσκεψη του Εurogroup, διαπιστώθηκε μια ξεκάθαρη διάσταση απόψεων μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών και του ΔΝΤ στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, ενώ δεν επιτεύχθηκε πρόοδος ούτε στη χρηματοδότηση της διετούς επιμήκυνσης του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι της τρόικας, επιχείρησαν να διαμορφώσουν ένα θετικό κλίμα υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει στην υλοποίηση του προγράμματος εφόσον δοθεί η διετής επιμήκυνση και χρηματοδοτηθεί με ένα πρόσθετο ποσό της τάξης των 30 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ προφανώς ενεργώντας κατόπιν εντολής εμφανίστηκε εξαιρετικά σκληρός θεωρώντας ότι χωρίς νέο «κούρεμα» δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Θεωρεί δηλαδή ότι ακόμη κι αν δοθούν τα 30 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης, δεν είναι αρκετά για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.
Η χθεσινή εξέλιξη περιπλέκει ακόμη περισσότερο την αυριανή αποστολή του Προέδρου του Εurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος καλείται να βρει μια διπλή συμφωνία, κατ΄αρχήν μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και στη συνέχεια με το ΔΝΤ.
Η αναζήτηση συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων αφορά το πρόσθετο ποσό της χρηματοδότησης της διετούς επιμήκυνσης, αφού και χθες δεν κατέληξαν σε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο. Τα σενάρια εξακολουθούν να βρίσκονται στο «τραπέζι», αλλά οι πολιτικές και νομικές δυσκολίες δεν έχουν ξεπεραστεί.
Πρόκειται για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των διμερών δανείων, την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, καθώς και τη χορήγηση δανείου στην Ελλάδα, προκειμένου είτε να αγοράσει ομολόγα στη δευτερογενή αγορά σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής τους αξίας, είτε να κάνει μια συγκεκριμένη προσφορά προς τους ιδιώτες για επαναγορά σε εθελοντική βάση.
Αναφορικά με το ΔΝΤ η επίτευξη συμφωνίας θα είναι δύσκολη, δεδομένου ότι ο διεθνής οργανισμός φαίνεται πως επιμένει για «κούρεμα» των δανείων του επίσημου τομέα, δηλαδή αυτών που έχουν χορηγήσει οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα, κάτι που καμία κυβέρνηση της Ευρωζώνης δεν αποδέχεται. Κι αυτό γιατί είναι αδύνατο πολιτικά να ζητηθεί από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους να επωμιστούν το βάρος του ελληνικού χρέους. Συνεπώς, εάν το ΔΝΤ δεν βάλει νερό στα κρασί του, η εξεύρεση μιας συνολικής λύσης για την Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη.
Νέο χρονοδιάγραμμα
Ολα αυτά υποχρεώνουν τον κ. Γιούνκερ να επανασχεδιάσει το χρονοδιάγραμμα. Ηδη από την προηγούμενη βδομάδα πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον τόνιζαν ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στην τηλεδιάσκεψη θα συγκληθεί νέα έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup για τις 8 Νοεμβρίου με φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών, στις Βρυξέλλες. Το σενάριο αυτό φαίνεται πλέον εξαιρετικά πιθανό, δεδομένου ότι στην αυριανή τηλεδιάσκεψη είναι αδύνατο να επιτευχθεί συνολική λύση.
Το βέβαιο είναι πως ο κ. Γιούνκερ θα επιδιώξει να κλείσει το ελληνικό ζήτημα πριν από την επόμενη τακτική συνεδρίαση του Εurogroup που είναι προγραμματισμένη για τις 12 Νοεμβρίου. Κι αυτό γιατί αφενός μεν η Ελλάδα έχει ανάγκη την επόμενη δόση το συντομότερο και αφετέρου στην εν λόγω συνεδρίαση η ατζέντα μπορεί να είναι «φορτωμένη» αφού είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να κληθεί το Εurogroup να εξετάσει και να λάβει αποφάσεις για τη στήριξη της Κύπρου και της Ισπανίας.
tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου