Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Τρόικα: «Οχι» σε φόρο ακινήτων, σχέδιο Βρούτση και Αμυντική Βιομηχανία

Μετ' εμποδίων συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με την Τρόικα που βάζει συνεχώς νέα προσκόμματα προκαλώντας νευρικότητα στην κυβέρνηση και ανησυχία....
στους βουλευτές της συμπολίτευσης.
Η παραίνεση της κ. Μέρκελ να κλείσει η διαπραγμάτευση, ώστε να μην βαρύνεται η Ελλάδα όταν θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ, φαίνεται ότι λειτουργεί μόνο προς την ελληνική πλευρά αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν δείχνουν να αλλάζουν στάση. Στο πλαίσιο αυτό είναι αμφίβολο αν θα κλείσει η διαπραγμάτευση πριν από τις 9 Δεκεμβρίου. Αλλά ούτως ή άλλως η δόση που εκκρεμεί από τον Ιούνιο δεν θα εκταμιευτεί και η χώρα θα καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις της με την έκδοση εντόκων γραμματίων. Δημιουργείται έτσι η εντύπωση ότι το ραντεβού με την κ. Μέρκελ και η πολιτική στήριξη εξαντλείται στην προσωρινή βελτίωση του εσωτερικού πολιτικού κλίματος.
Η κυβέρνηση έχει ήδη υποχωρήσει στο θέμα του δημοσιονομικού κενού από τα 500 εκατομμύρια ευρώ στο 1,5 δισ., με την Τρόικα να επιμένει για να βρεθεί συμβιβασμός στο 1,8 δισ. ενώ παραμένει και η διαφορά για τον τρόπο είσπραξης περισσοτέρων από 500 εκατομμύρια ευρώ.
Ενδεικτικό της εμπλοκής είναι η απόρριψη με e-mail του σχεδίου για την φορολόγηση των ακινήτων που έτσι αναβάλλεται η κατάθεσή του. Σημειώνεται ότι πάλι λόγω διαφωνίας της τρόικας δεν έχει κατατεθεί ακόμη το νομοσχέδιο του κ. Γιάννη Βρούτση για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Λύση δεν έχει βρεθεί ούτε για την Αμυντική Βιομηχανία για την οποία η κυβέρνηση επιμένει στην δική της θέση.
Αντίθετα τα πράγματα είναι πιο εύκολα στις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει έτοιμες της 15.000 καρατομήσεις για το 2013 και 2014.
Ίσως το πιο δύσκολο θέμα όμως να αποδειχθεί το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών παραγόντων ότι θα προστατευθούν οι φτωχοί και εκείνοι που δεν έχουν να πληρώσουν. Υπάρχει πάντα ένα λεπτό σημείο στο πώς θα καθοριστεί ποιοί δεν έχουν να πληρώσουν.
Τούτων δοθέντων κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν ανησυχία για το αν τα κρίσιμα νομοσχέδια θα περάσουν από την Βουλή χωρίς άλλες απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία. Δεν είναι δίχως σημασία η τοποθέτηση του κ. Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος προειδοποίησε ότι ειδικά στο θέμα των πλειστηριασμών δεν πρόκειται για προσχηματική διαφοροποίηση που θα καταλήξει σε κάθε περίπτωση σε υπερψήφιση.
Το κλίμα μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ έχει επιδεινωθεί από τις δηλώσεις του κ. Γιάννη Στουρνάρα ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπερφορολόγηση». Εκτός από τους βουλευτές που σε κάθε ευκαιρία αποδοκιμάζουν τον κ. Στουρνάρα αποστάσεις πήρε και ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, αλλά και ο γραμματέας του κόμματος κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος. Πάντως οι βουλευτές δεν αρκούνται σε αυτά που θεωρούν ότι είναι ισορροπίες του Μαξίμου και ότι αν ο κ. Στουρνάρας δεν εκφράζει τον πρωθυπουργό τότε «ας τον μαζέψει, διαφορετικά τον χρεώνεται».
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου