Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Πώς θα ψηφίσουμε σε Ευρωεκλογές και επαναληπτικές αυτοδιοικητικές

Αύριο, Κυριακή, στις 7 το πρωί, οι κάλπες ανοίγουν και οι Έλληνες ψηφοφόροι καλούνται να δηλώσουν με σταυρό προτίμησης τους υποψηφίους ευρωβουλευτές που προτιμούν να στείλουν στις Βρυξέλλες.
Ο καθένας μπορεί να βάλει....
έως τέσσερις σταυρούς στο ψηφοδέλτιο που προτιμά, το οποίο και θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ των 42 συνδυασμών που κατεβαίνουν σ' αυτές τις εκλογές.
Συνολικά κάθε συνδυασμός, που θα κατέλθει στις ευρωεκλογές έχει δικαίωμα να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο μέχρι και 42 υποψηφίους, αριθμό δηλαδή διπλάσιο από εκείνο των 21 ευρωβουλευτών που εκλέγει η Ελλάδα. Παράλληλα, καθιερώθηκε πως στα ψηφοδέλτια θα εφαρμοστεί η ποσόστωση υπέρ των γυναικών, όπου το ένα τρίτο των υποψηφίων πρέπει να απαρτίζεται από το λεγόμενο «ασθενές φύλο».
Όπως πάντως και στις προηγούμενες αναμετρήσεις για την Ευρωβουλή εξακολουθεί να ισχύει το όριο του 3% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, ώστε κάποιος συνδυασμός να μπορέσει να εκπροσωπηθεί.
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Γύρω στις 21.30 με 22.00 το βράδυ αναμένεται η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών.
Τα επίσημα αποτελέσματα πάντως αναμένεται να ξεκινήσουν να μεταδίδονται μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, καθώς η ευρωπαϊκή οδηγία είναι να κλείσουν πρώτα οι κάλπες σε όλα τα εκλογικά κέντρα των χωρών της ΕΕ. Τα αποτελέσματα σε όλες τις χώρες θα ανακοινωθούν την Κυριακή.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου