Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

2011: Φωτογραφικό αφιέρωμα

Βιβλικές καταστροφές, οικονομικός μαρασμός, συγκρούσεις. Ένταση, επανάσταση, αλλαγή. Η χρονιά που μας πέρασε άφησε το στίγμα της στις ψυχές όλων μας με διάφορους τρόπους. Τα συναισθήματα....
έντονα. Δράμα, πόνος, αλλά κι ελπίδα κι αγώνας για ένα καλύτερο αύριο συνθέτουν ένα φωτογραφικό κολάζ που προσπαθεί να συνοψίσει μέσα σε λίγες στιγμές τη χρονιά που μας πέρασε.
Πολλοί θεωρούν πως η λέξη που χαρακτηρίζει τη χρονιά που μας πέρασε είναι η «αγανάκτηση». Κι όμως, η λέξη που σημάδεψε το 2011 είναι η λέξη «αλλαγή»… αλλαγή νοοτροπίας, αλλαγή όλων όσων θεωρούσαμε δεδομένα. Κι αν κάτι θετικό έχει αυτή η λέξη, είναι το ότι εσωκλείει την έννοια της εξέλιξης - χειρότερης ή καλύτερης, ο χρόνος θα δείξει…

28 Ιανουαρίου 2011. Η Αραβική Άνοιξη ξεκινά στην πλατεία Ταχρίρ. Πάνω από 10.000 Αιγύπτιοι στους δρόμους ζητούν την παραίτηση του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για τρεις δεκαετίες. Η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Διαδηλωτές και αστυνομικοί συγκρούονται για τέσσερις μέρες στους δρόμους του Καΐρου. Ξυλοδαρμοί, συλλήψεις, νεκροί. Ο Μουμπάρακ πέφτει και η επανάσταση εξαπλώνεται και σε άλλες αραβικές χώρες.


22 Φεβρουαρίου 2011. Σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ «ισοπεδώνει» τη Νέα Ζηλανδία. Κτίρια και εκκλησίες καταρρέουν σαν τραπουλόχαρτα, αυτοκίνητα και λεωφορεία συνθλίβονται και εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώνονται και τραυματίζονται σε μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές της χώρας.


23 Φεβρουαρίου 2011. Γενική απεργία στην Αθήνα και τα πράγματα ξεφεύγουν για άλλη μία φορά…

11 Μαρτίου 2011. Ένα γιγάντιο κύμα πλησιάζει τις ακτές της πόλης Μιγιάκο στην Ιαπωνία, μετά τον ισχυρό σεισμό 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που μετατόπισε τον άξονα της Γης κατά 10 εκατοστά. Ο σεισμός, ο πιο ισχυρός στην ιστορία της χώρας, σε συνδυασμό με το καταστροφικό τσουνάμι στοίχησε τη ζωή σε περισσότερους από 15.800 ανθρώπους, πυροδοτώντας ταυτόχρονα μία πρωτοφανή καταστροφή στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.


4 Απριλίου 2011. Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στην Υεμένη. Διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Πρωθυπουργού Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ. Ο στρατός ανοίγει πυρ στο άμαχο πλήθος, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 30.


29 Απριλίου 2011. Μπορεί ο κόσμος να καίγεται, αλλά ο γάμος του πριγκιπικού ζεύγους της Βρετανίας μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλου του κόσμου. Επικές στιγμές στην Ελλάδα με 24ωρο αφιέρωμα και live μετάδοση του γάμου…


1 Μαΐου 2011. Λευκός Οίκος, κέντρο διαδικασιών εκτάκτου ανάγκης. Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπίντεν, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρακολουθούν με αμείωτο ενδιαφέρον την επιχείρηση εξόντωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν.


2 Μαΐου 2011. Χιλιάδες Αμερικάνοι ξεχύνονται στους δρόμους για να γιορτάσουν, μετά την επίσημη ανακοίνωση του θανάτου του Μπιν Λάντεν από τα χέρια των επίλεκτων μονάδων κρούσης των ΗΠΑ.

17 Μαΐου 2011. Το κίνημα των Αγανακτισμένων γεννιέται στην Ισπανία. Χιλιάδες Ισπανοί συγκεντρώνονται στην πλατεία Puerta de Sol στη Μαδρίτη, διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, την αυξανόμενη ανεργία και τα σκληρά μέτρα λιτότητας. Οι Ισπανοί Indignados ζητούν αλλαγή του πολιτικού συστήματος και πραγματική δημοκρατία.


24 Μαΐου 2011. Ισχυρός τυφώνας σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του στην πόλη Joplin της πολιτείας Missouri των ΗΠΑ.

30 Μαΐου 2011. Ένας ομοσπονδιακός αστυνομικός στέκεται μπροστά από ένα λουτρό αίματος στο Μοντερέυ του Μεξικού. Ένοπλοι δράστες άνοιξαν πυρ έξω από ένα σουπερμάρκετ και σκότωσαν πέντε ανθρώπους. Ο πόλεμος των καρτέλ ναρκωτικών και η βία εξαπλώνεται στη χώρα, με τη μεξικάνικη κυβέρνηση ανίσχυρη να αντισταθεί. Πάνω από 46.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία πέντε χρόνια σε έναν «πόλεμο» που φαίνεται να μην έχει τέλος…



5 Ιουνίου 2011. Η Μέση Γη υπάρχει στ’ αλήθεια και το Βουνό του Χαμού εντοπίζεται στη Χιλή. Πρόκειται για το ηφαίστειο Puyehue-Cordon Caulle, το οποίο «ξύπνησε» μετά από δεκαετίες, εκτοξεύοντας στον ουρανό στάχτη σε ακτίνα μεγαλύτερη των 10χλμ.


15 Ιουνίου 2011. Ένα φιλί που θα μείνει στην ιστορία. Ο Scott Jones και η Alex Thomas φιλιούνται στη μέση του δρόμου, εν μέσω συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας που ακολούθησαν όταν η ομάδα Vancouver Canucks έχασε το πρωτάθλημα. Ένα φιλί-πρότυπο για τις υπόλοιπες διαδηλώσεις που θα ακολουθήσουν…


29 Ιουνίου 2011. Ο ήλιος λάμπει πίσω από τον καπνό που αναδύεται από τη φωτιά στη δασική περιοχή Las Conchas κοντά στο Los Alamos του Νέου Μεξικού. Η φωτιά καίει για τέσσερα μερόνυχτα, φτάνοντας μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από το μεγαλύτερο εργοστάσιο πυρηνικών όπλων της χώρας, αλλά τελικά οι πυροσβέστες καταφέρνουν να πάρουν τον έλεγχο και να εμποδίσουν μία μεγαλύτερη καταστροφή.


16 Ιουλίου 2011. Περίπου 100 γυναίκες κατεβαίνουν στους δρόμους της Σεούλ της Νότιας Κορέας, συμμετέχοντας στην πορεία «SlutWalk» μαζί με χιλιάδες γυναίκες σε διάφορες πόλεις του κόσμου, διαμαρτυρόμενες για σεξιστικές δηλώσεις αστυνομικού του Τορόντο, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ στις γυναίκες να μη ντύνονται προκλητικά («dress like a slut»), αν δε θέλουν να πέσουν θύματα βιασμού.


21 Ιουλίου 2011. Το διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς επιστρέφει στη Γη για τελευταία φορά. Το πλήρωμα του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού «αιχμαλωτίζει» τη στιγμή, όπως φαίνεται από εκεί ψηλά…
tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου