Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Δείπνο Αναστασιάδη - Έρογλου: Ο Ντάουνερ επιμένει ότι δε συνιστά επανέναρξη των συνομιλιών

Το δείπνο μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου την Πέμπτη δεν συνιστά πρόθεση επανέναρξης των συνομιλιών στο...
Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, διάρκειας μιας περίπου ώρας, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι επέστρεψε στο νησί για λίγες μέρες για επαφές αλλά και για να φιλοξενήσει το δείπνο μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης.
Ανέφερε ότι το δείπνο θα γίνει στην οικία της Αρχηγού της Ειρηνευτικής Αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο στη νεκρή ζώνη και σ’ αυτό θα συμμετέχουν εκτός από τους δυο ηγέτες, οι σύζυγοι τους, ο ίδιος μαζί με τη σύζυγο ως επίσης και η Λίζας Μπάτενχαϊμ με το σύζυγο της.
Είπε, επίσης, ότι στο δείπνο θα υπάρχει και διερμηνέας για τον κ. Έρογλου ο οποίος, όπως είπε, δεν μιλά πολύ καλά αγγλικά.
Όπως είπε, θα είναι ένα «μικρό δείπνο» αλλά το αναμένουμε με ανυπομονησία.
Ερωτηθείς αν για τα Ηνωμένα Έθνη το δείπνο συνιστά την αρχή της επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «αυτό δεν είναι η πρόθεση» και πρόσθεσε ότι το δείπνο προέκυψε αμέσως μετά την εκλογή Αναστασιάδη στη Προεδρία της Δημοκρατίας.
Είπε ακόμη ότι το δείπνο πρότεινε ο κ. Έρογλου «και είπαμε ότι ίσως να ήταν καλύτερο να το φιλοξενήσουμε εμείς», εκφράζοντας, παράλληλα, την αισιοδοξία του ότι θα είναι πετυχημένο.
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος να μην είναι πετυχημένο από τη στιγμή που θα γίνει ανάμεσα σε πολιτισμένους ανθρώπους που θα έχουν μια πολιτισμένη συνάντηση.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες, ο κ. Ντάουνερ επανέλαβε ότι θα πρέπει να γίνει μια προσεκτική προετοιμασία προτού αυτές επαναρχίσουν και πως όταν γίνει αυτό τότε θα μπορούν να επαναρχίσουν.
«Το σημαντικό είναι να ολοκληρώσουμε την προπαρασκευαστική εργασία και να την ολοκληρώσουμε σωστά», είπε και πρόσθεσε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει από τις δύο πλευρές.
Ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν ορίσει ημερομηνία για την επανέναρξη των συνομιλιών και είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης θεωρεί ότι η προπαρασκευαστική εργασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε κάποιο χρόνο μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.
«Δεν υπάρχει νόημα να εισέλθουμε σε συνομιλίες προτού ολοκληρωθεί η προετοιμασία», είπε και πρόσθεσε ότι «αναμένουμε να αρχίσει η προετοιμασία η οποία, τελικώς, θα οδηγήσει στις συνομιλίες».
Είπε, επίσης, ότι ο κ. Αναστασιάδης θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο στα μέσα Ιουνίου προκειμένου να συζητηθεί αυτό το θέμα.
Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή που απέστειλε ο κ. Αναστασιάδης στον ΓΓ του ΟΗΕ, είπε ότι ο ίδιος δεν βρισκόταν στην Κύπρο αλλά στην Αυστραλία τις τελευταίες 3 -4 εβδομάδες.
Ερωτηθείς αν συζήτησε την επιστολή με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε ότι η πρακτική του δεν είναι να σχολιάζει δημόσια το περιεχόμενο των ιδιωτικών του συζητήσεων που έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή με άλλους ανθρώπους.
«Συνήθως είμαστε πολύ διακριτικοί παρεμπιπτόντως», είπε και πρόσθεσε ότι «όπως θα έχετε αντιληφθεί» όταν ξεσπάσει κάποια αντιπαράθεση προτιμούμε να μην πούμε οτιδήποτε γι’ αυτήν.
Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι η Κύπρος διανύει μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο σε σχέση με την οικονομία της και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψην.
Προφανώς, είπε, οι πολίτες αναμένουν από την Κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να προσπαθήσει να τους βοηθήσει σ’ αυτές τις πάρα πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες «και αυτό το λαμβάνουμε και πάντα το λαμβάναμε υπόψη».
Κληθείς να σχολιάσει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην επιστολή του προς το ΓΓ του ΟΗΕ είχε καταγγείλει τον ίδιο ότι υποσκάπτει την αξιοπιστία του, ο κ. Ντάουνερ είπε δεν είναι ο ίδιος που έγραψε το γράμμα και έτσι δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε σχόλια.
Ερωτηθείς πότε απέστειλε το έγγραφο με τις συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών στο Κυπριακό στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι το έγγραφο αποστάληκε στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων την ίδια ημέρα, πριν από ένα περίπου μήνα, ενώ βρισκόταν ακόμη στο νησί, κατέληξε.
Πρόσθεσε ότι του είχε ζητηθεί αυτό το έγγραφο και το είχε δώσει στους δύο ηγέτες ως εμπιστευτικό.
Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε το ιδιαίτερα συνταρακτικό όσον αφορά αυτό το έγγραφο και πως σ’ αυτό γίνεται καταγραφή του τι έγινε στις συνομιλίες μεταξύ του 2008 και 2012.
Είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν εμπλουτίσει το έγγραφο με νέες ιδέες ούτε και αποτελεί την πρόταση των Ηνωμένων Εθνών για τη λύση του κυπριακού προβλήματος.
Ερωτηθείς, τέλος, κατά πόσον οι συνομιλίες θα αρχίσουν από το σημείο που σταμάτησαν, είπε ότι η ερώτηση θα πρέπει να υποβληθεί προς τους δύο ηγέτες και πως δεν είναι δικό του καθήκον να απαντήσει αυτή την ερώτηση.
tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου