Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Ραγδαία εξέλιξη ακτινοθεραπείας κατά του καρκίνου

H ραγδαία μεταβαλλόμενη τεχνολογία θεραπείας του καρκίνου ωθεί τη συνεχή καινοτομία. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εκτιμάται πως πάνω από 11 εκ. άνθρωποι παγκοσμίως εμφανίζουν νέα περιστατικά καρκίνου ετησίως, ενώ προβλέπεται πως ο αριθμός....
αυτός θα ανέλθει στα 15,5 εκ. μέχρι το 2030.
Περίπου το 50% των ασθενών με καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθεί ακτινοθεραπεία. Η αυξανόμενη ζήτηση για ακτινοθεραπεία τροφοδοτεί την έρευνα και την καινοτομία στον κλάδο των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων, ενώ η εξέλιξη των σύγχρονων μεθόδων ακτινοθεραπείας είναι ραγδαία.
Με το θέμα ασχολήθηκε το έγκυρο βραβευμένο οικονομικό portal Wikinvest, το οποίο διαχειρίζεται portfolio πάνω από 1800 επιχειρήσεων και οι αναλύσεις του οποίου αναφέρονται σε οικονομικά έντυπα όπως η Wall Street Journal. Σύμφωνα με προσφάτως δημοσιευθείσα ανάλυση του portal αυτού, παράγοντες όπως η ταχύτατη τεχνολογική εξέλιξη στις αντικαρκινικές θεραπείες, η ανάπτυξη νέων προϊόντων και η ραγδαία απόσυρση θεραπευτικών τεχνολογιών ως “παρωχημένων” ασκούν μεγάλες πιέσεις στη συνεχή καινοτομία του κλάδου των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων.
Οι κυριότεροι εκπρόσωποι της βιομηχανίας ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων παγκοσμίως είναι η Varian Medical Systems, Inc, κορυφαίος κατασκευαστής παγκοσμίως, ενώ ακολουθούν μεγάλες εταιρίες ηλεκτρικών συσκευών όπως η Siemens και η Philips, καθώς και ορισμένες μικρότερες εξειδικευμένες εταιρείες εξοπλισμού ακτινοθεραπείας όπως η Accuray, η Elekta και η TomoTherapy.
Σύμφωνα με την προαναφερθείσα ανάλυση του Wikinvest, η Varian κατέχει περίπου το 60% του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς του εξοπλισμού ακτινοθεραπείας, ποσοστό που στις ΗΠΑ αγγίζει το 67%. Το υψηλό κόστος αντικατάστασης προστατεύει το μερίδιο αγοράς της Varian αφού ένα ολοκαίνουργιο σύστημα κοστίζει $ 2-3 εκατομμύρια, σε σύγκριση με αναβαθμίσεις όπως το νεότερο προϊόν της Varian RapidArc, που περιορίζει το χρόνο θεραπείας και κοστίζει $ 400,000.
Από την άλλη πλευρά, η φιλοσοφία των “ανοικτών συστημάτων” που έχει υιοθετήσει η Varian επιτρέπει σε πελάτες να αναβαθμίσουν παλιά, άλλων κατασκευαστών μηχανήματα, με Varian, προσφέροντάς της έτσι μια επιπλέον ευκαιρία να “κερδίσει” μερίδιο αγοράς, ενώ το αντίστροφο δεν ισχύει για όλους τους ανταγωνιστές της.
Ο πλέον προηγμένος εξοπλισμός της χρησιμοποιείται για Ακτινοθεραπεία Διαμορφούμενης Έντασης (IMRT), για Καθοδηγούμενη από την Απεικόνιση Ακτινοθεραπεία (ΙGRT) και Στερεοτακτική Ακτινοθεραπεία.
Κύρια χαρακτηριστικά της δραστηριότητάς της είναι η κορυφαία εξειδίκευση, οι συνεχείς επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία, η συνεχής καινοτομία και η εταιρική της φιλοσοφία που προωθεί ιδιαίτερα τη “συνδεσιμότητα” των προϊόντων της τόσο με δικά της συστήματα, όσο και με ανταγωνιστικά.
Σύμφωνα με δική μας έρευνα, στην Ελλάδα ακτινοθεραπευτικά συστήματα Varian διαθέτουν τα πανεπιστημιακά νοσoκομεία ΑΤΤΙΚΟΝ, ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη καθώς και το ιδιωτικό θεραπευτήριο Metropolitan στον Πειραιά.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου