Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Η κυβέρνηση υποχωρεί σε όλα με την τρόικα και στέλνει το λογαριασμό στους πολίτες

Η κυβέρνηση τα δίνει όλα στην τρόικα προκειμένου να κλείσει μία συμφωνία το συντομότερο δυνατόν και να προχωρήσει στις εκλογές με σημαία ένα πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο όμως οι δανειστές έχουν «κουρέψει» και από το 1,5-2 δις που ήθελε....
η κυβέρνηση το κατέβασε τα 812 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, τα ζητήματα έχουν ως εξής :
-Για τα δημοσιονομικά, κυβέρνηση και τρόικα κινούνται στην κατεύθυνση για συμφωνία σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 που δεν θα είναι μικρότερο από τα 812 εκατ. ευρώ που έχουν γραφτεί στον προϋπολογισμό. Η Τρόικα θα θεωρήσει επιτυχία της να το κατεβάσει από τα σχεδόν 1,5-2 δισ. για τα οποία είχε προϊδεάσει η κυβέρνηση, βάζοντας φρένο και στην καλλιέργεια κλίματος προεκλογικής παροχολογίας.
-Για τα εργασιακά, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% που ζητούσε η Τρόικα συμφωνήθηκε μεν στη χθεσινή σύσκεψη με τον υπουργό Εργασίας κύριο Γιάννη Βρούτση, αλλά στην κυβέρνηση η απόφαση έμοιαζε προειλημμένη σχεδόν από καιρό. Παρέμεινε όμως να δοθεί στην Τρόικα στο «παραένα» και, κάπως έτσι, φαίνεται να βγήκαν από το «κάδρο» προς το παρόν οι χωρίς όριο ομαδικές απολύσεις στο δημόσιο.
-Για τις αλλαγές στο δημόσιο, η Τρόικα δεν δείχνει να θέλει να πιέσει άλλοτα πράγματα. Οι ελεγκτές ενδιαφέρονται μόνο για τους αριθμούς (25.000 σε κινητικότητα και 4.000 απολύσεις) χωρίς να εξετάζουν από πού και πώς, αρκεί να τις παρουσιάσει στο τέλος η κυβέρνηση και να τις δείξουν αυτοί στους προϊσταμένους τους σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον.
-Για τις τράπεζες, όπου παραμένουν πολλές εκκρεμότητες στο σχέδιο της ανακεφαλαιοποίησης, κρίσιμες θα φανούν οι χθεσινές επαφές της Τρόικα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και η αυριανή συνάντησή της με τον διοικητής της ΤτΕ κύριο Γιώργο Προβόπουλο. Όπως έδειξαν και τα δημοσιεύματα των Financial Times, που όμως διαψεύδονται από το ΔΝΤ, παίζονται μεγάλα παιχνίδια διεθνώς με το ύψος των μέτρων κεφαλαιακής στήριξης των τραπεζών.
Ακόμα και αν δεν επιβεβαιωθεί όμως το  «οργουελικό» σενάριο για ανάγκη στήριξής τους με 20 και πλέον δισ. ευρώ, δεν διαφαίνεται ότι τελικώς η κυβέρνηση θα μπορέσει να βάλει τελικά «χέρι» στα 8-9 δισ. δισ. στο «περίσσευμα» από το πακέτο των 24 δισ. στο οποίο προσέβλεπε κάποια στιγμή ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να καλύψει έτσι το χρηματοδοτικό κενό της επόμενης διετίας –για αυτό κινείται ήδη γι να τα καλύψει από τα πλεονάσματα δημοσίων φορέων. Σε κάθε περίπτωση, και αν ακόμη περισσέψουν, τα κεφάλαια αυτά θα βρίσκονται σαν «όπλο» για την αποτροπή επιπλοκών στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.
-Για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά, η Τρόικα βάζει ό,τι θέλει στο τραπέζι, ακολουθώντας κατά γράμμα ό,τι προβλέπει η λίστα των μέτρων του ΟΟΣΑ.  Από εκεί που συζητούσε για απελευθέρωση στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, η Τρόικα έφτασε να ζητά απελευθέρωση στο άνοιγμα των φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς.
Η λύση που εξετάζεται τώρα είναι να πωλούνται τα περισσότερα φάρμακα μόνο από φαρμακεία αλλά χωρίς διατίμηση, για να πέσουν οι τιμές αλλά να μην χάσουν τους πελάτες οι φαρμακοποιοί. Και εδώ όμως, όπως και στο γάλα, τα πράγματα είναι πολύπλοκα γιατί οι δανειστές έχουν στο νου τους και τις ξένες εταιρίες, οπότε τελικά ίσως η κυβέρνηση αλλάξει στάση, «πετώντας το μπαλάκι» για τις τελικές αποφάσεις στους πολιτικούς αρχηγούς και στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) που τη στηρίζουν.
-Για το κόστος Ενέργειας και τα μέτρα στήριξης της βιομηχανίας, η κυβέρνηση βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. Η συνάντηση που έγινε χθες στο υπουργείο Ενέργειας με τους υπουργούς ΠΕΚΑ κ.Μανιάτη και Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη έδειξε ότι η Τρόικα αντιδρά στα μέτρα στήριξης που δρομολογεί η κυβέρνηση. Στην κυβέρνηση θεωρούν πως ως το τέλος θα πετύχουν με την ανοχή της Κομισιόν μια φόρμουλα ενισχύσεων, επειδή το πρόβλημα απασχολεί παγκοσμίως ακόμη τους G-20, αλλά ο «κίνδυνος» είναι να υπονομευθεί εκ των έσω η προσπάθεια, επειδή τ α συμφέροντα είναι μεγάλα και συγκρουόμενα ακομα και μεταξύ των ελληνικών βιομηχανιών.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου