Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Αμπντούλ Τζαλίλ: Το πρόσωπο της εξέγερσης

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή θα κληθεί να παίξει ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μουσταφά Τζαλίλ. 
Δικηγόρος στο επάγγελμα, μετέπειτα δικαστής στην Τρίπολη, ο Τζαλίλ ήταν άγνωστος εκτός Λιβύης. Το 2003 ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ το 2007 άρχισε να....
εναντιώνεται στον Μουαμάρ Καντάφι και σήμερα έχει αναλάβει να υλοποιήσει τις ελπίδες των πολιτών της Λιβύης.
«Έτοιμος για όλα»
Το 2009 και στην ερώτηση αν στις περιβόητες φυλακές Αμπού Σαλίμ, βρίσκονται πάνω από 300 έγκλειστοι χωρίς δικαστική απόφαση απάντησε καταφατικά. Ο Τζαλίλ αποστασιοποιήθηκε από την πολιτική Καντάφι και το 2010 για τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απείλησε με παραίτηση όταν του απαγορεύτηκε να απελευθερώσει τους κρατούμενους.
Ήταν όμως το Φεβρουάριο της χρονιάς που διανύουμε που ο Τζαλίλ απέκτησε πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα. Στη Βεγγάζη, οι καθεστωτικοί έβαλλαν με πυρά κατά διαδηλωτών. Ο ίδιος εγκατέλειψε την κυβέρνηση και συνέδραμε στην ίδρυση του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.
«Η Λιβύη και οι Λίβυοι δεν τον ενδιαφέρουν. Είναι διατεθειμένος για όλα. Μπορεί να βάλει φωτιά στην Τρίπολη, μπορεί να τινάξει στον αέρα αυτοκίνητα. Μπορεί να ανοίξει τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, τον έχουμε ικανό για όλα και προετοιμαζόμαστε», είχε δηλώσει για τον Καντάφι.
Επίσης, είχε ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα, ενώ στη συνέχεια, έγινε διπλωματικός εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών, επισκεπτόμενος το Νικολά Σαρκοζί στη Γαλλία.
Πάντως, ακόμη και μετά την κατάληψη της Τρίπολης από τους αντικαθεστωτικούς, ο Τζαλίλ απείλησε εκ νέου με παραίτηση τους εξεγερμένους, διαμηνύοντας ότι σκέφτεται να απομακρυνθεί, εφόσον εκδηλωθούν πράξεις βίας και αντεκδίκησης. Στόχος του παραμένει η σύλληψη του Καντάφι, προκειμένου να δικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.
newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου