Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Ανελαστικές φορο – ρυθμίσεις προωθεί η κυβέρνηση

Σε νέες φορο - ρυθμίσεις μπαίνει η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να καλύψει την μεγάλη τρύπα εσόδων που εμφανίζει ο προϋπολογισμός και σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών ανέρχεται....
στα 4 δις. ευρώ.
Αυτή την φορά η κυβέρνηση ψάχνει χρήματα από φυσικά και νομικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση για τα εισοδήματα που έπρεπε να έχουν δηλωθεί μέχρι και το οικονομικό έτος 2010.
Σύμφωνα με τον νόμο 4002/ 2011 που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Ιούλιο (στις 14/07/2011) αλλά και την συμπληρωματική διάταξη του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου που δημοσιεύτηκε στις 26/08/2011, αναφέρεται ότι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπόχρεοι καταβολής φόρου εισοδήματος, αλλά δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση για την καταβολή ή μη φόρων, τελών ή εισφορών υπέρ του Δημοσίου, μπορούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις για εισοδήματα που απέκτησαν μέχρι και το οικονομικό έτος 2010, χωρίς την επιβολή πρόσθετου φόρου ή προστίμου.
Συγκεκριμένα για τις παραπάνω δηλώσεις υπολογίζεται πρόσθετος φόρος 10% εφόσον η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2009 και 3% για τις περιπτώσεις που η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε από 1ης Ιανουαρίου 2010 και η προθεσμία υποβολής της δήλωσης έχει λήξει μέχρι και τις 14/7/2011, εφόσον ο φόρος καταβληθεί σε δόσεις.
Στην περίπτωση που ο φόρος καταβληθεί εφάπαξ δεν υπολογίζεται πρόσθετος φόρος.
Εάν δεν προκύπτει φόρος για καταβολή δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο.
Η καταβολή του φόρου θα γίνεται ως εξής:
Ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται ολόκληρος από τα νομικά πρόσωπα σε τρεις ίσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η μεν πρώτη με την υποβολή της, οι δε υπόλοιπες δύο μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από την βεβαίωση .
Από τα φυσικά πρόσωπα μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από την βεβαίωση.
Ο συνολικός φόρος που οφείλεται για άλλες δηλώσεις (ΦΠΑ, τέλη κ.λπ.) πρέπει να καταβάλλεται είτε εφάπαξ με την υποβολή της δήλωσης είτε σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη ταυτόχρονα με την υποβολή κάθε δήλωσης και καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα των αντίστοιχων επόμενων μηνών. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 300 ευρώ.
Που πάσχει ο νέος νόμος
Η συγκεκριμένη ρύθμιση ουσιαστικά στενεύει ακόμα περισσότερο τα περιθώρια για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία. Σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας καλούνται να καταβάλουν τις φορολογικές του υποχρεώσεις μόλις σε έξι δόσεις , σε αντίθεση με παλαιότερη ρύθμιση που προέβλεπε την δυνατότητα καταβολής του ποσού σε περισσότερες δόσεις με μείωση 50% των προσαυξήσεων .
Ενδεικτική της κατάστασης στην οποίαν βρίσκονται οι περισσότερες των επιχειρήσεων και της έλλειψης ρευστότητας είναι έρευνα του ΚΕΜΕ – ΕΒΕΑ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μέσω της ιστοσελίδας του στο διαδίκτυο.
Τα αποτελέσματα που βγήκαν έδειξαν ότι:
- Το 86% αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας.
- Το 89% αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση.
- Το 82% έχουν δυσκολίες ή καθυστερήσεις στην ένταξη των επιχειρήσεων τους σε ποιοτικά ή ειδικά προγράμματα.
- Το 93% έχουν πτώση κύκλου εργασιών στις επιχειρήσεις της λόγω οικονομικής κρίσης.
- Το 91% αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή οφειλών πελατών τους προς την επιχείρησή τους.
Σε αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να παρέχει επιπλέον κίνητρα και πιο ελαστικές ρυθμίσεις τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα.
Παράλληλά οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ήδη νοιώθουν την φοροκαταιγίδα του ΥΠΟΙΚ που εφαρμόζει κατά γράμμα όσα ψηφίστηκαν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, με την αγορά να έχει εναποθέσει τις τελευταίες της ελπίδες στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου.
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου