Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Ο Κάμερον φοβάται απομόνωση της Αγγλίας από τις αποφάσεις

Σε αναμμένα κάρβουνα φαίνεται να κάθεται το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς οι σχέσεις της χώρας του με τον γαλλογερμανικό άξονα δεν....
είναι και στα καλύτερα τους. Μάλιστα στην Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης Κυριακής φέρεται να είχε και «θερμό» επεισόδιο με τον Νικολά Σαρκοζί με τον οποίο αντάλλαξαν κουβέντες σε έντονο ύφος.  Ο λόγος; O Κάμερον επιθυμούσε να συμμετάσχει στην  σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης την Τετάρτη, παρά το γεγονός ότι η χώρα του δεν είναι μέλος του ευρώ.
Η απαίτηση του Βρετανού εξόργισε το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί: «Εχω σιχαθεί να μας επικρίνετε και να μας λέτε τι να κάνουμε. Λέτε ότι μισείτε το ευρώ, δεν θέλετε να ενταχθεί (η Μ. Βρετανία) σε αυτό και τώρα θέλετε να ανακατεύεστε και στις συναντήσεις μας»... Ο Βρετανός πρωθυπουργός τού απάντησε ότι η κρίση στην ευρωζώνη πλήττει τις οικονομίες των κρατών-μελών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας
Η Βρετανία τώρα διαπιστώνει ότι βασικές αποφάσεις για το ευρώ και την παγκόσμια οικονομία λαμβάνουν πλέον μόνο τα μέλη της Ευρωζώνης με βασικούς παίχτες την Γερμανία κυρίως αλλά και την Γαλλία, με τις υπόλοιπες χώρες - μέλη που συμμετέχουν στην ΕΕ αλλά όχι στο ευρώ να έχουν δευτερεύοντα ρόλο.
Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν βρίσκονται στην ζώνη του ευρώ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα συμφέροντά τους δεν θα απειληθούν στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για να επιλυθεί η κρίση χρέους της ευρωζώνης, όπως μεταδίδει το Reuters.
Παράλληλα ο Κάμερον υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εκτελεστική αρχή της ΕΕ, έχει καθήκον να προστατέψει το μπλοκ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως το status του Λονδίνου ως του χρηματοοικονομικού κέντρου της Ευρώπης, απειλείται από τη μη συμμετοχή στις συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ, λέγοντας πως η πόλη βρίσκεται «υπό συνεχή επίθεση μέσω των οδηγιών των Βρυξελλών».
Εξέφρασε παράλληλα επιφυλάξεις για τις πιθανές αλλαγές στους όρους του εμπορίου στην ενιαία αγορά της ΕΕ.
Σύμφωνα με το Reuters, ο βρετανός πρωθυπουργός, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης, πραγματοποίησε ξεχωριστές συνομιλίες με κάποιους από τους ηγέτες των 10 ευρωπαϊκών χωρών που δεν εντάσσονται στην ευρωζώνη, και συγκεκριμένα της Σουηδίας, της Πολωνίας, της Δανίας και της Τσεχίας. 
newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου