Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Σ. Δήμας: "Συμφωνία υπό όρους της Ελλάδας για μερική αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών"

Με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας G. WESTERWELLE συναντήθηκε ο Έλληνα υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας στο Βερολίνο και συζήτησαν για το μέλλον....
της Ευρώπης, τις ανάγκες και τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές, τόσο στο πλαίσιο των κρατών μελών όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παρέθεσαν οι δύο υπουργοί ο γερμανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την ικανοποίηση του που και οι δύο χώρες είναι υπέρ μιας περιορισμένης αλλαγής των ευρωπαϊκών Συνθηκών.
Όπως ανέφερε ο G. WESTERWELLE «Το ζητούμενο δεν είναι να επαναδιατυπώσουμε την Ευρώπη, αλλά να καλύψουμε, ουσιαστικά, κάποια ελλείμματα διαρθρωτικά για να καταφέρουμε να κάνουμε κάποιας μικρής εμβέλειας αλλαγές στις Συνθήκες ώστε να μην επανέλθουμε ποτέ σε αυτή την κατάσταση κρίσης. Αυτό που επιθυμούμε είναι να αναπτύξουμε περαιτέρω την Ένωση σε μία Ένωση σταθερότητας. Για να λειτουργήσει
αυτό, για να το επιτύχουμε, χρειαζόμαστε κυρώσεις και αρχές, αν θέλετε, ούτως ώστε να καταφέρουμε να λάβουμε τα ενδεδειγμένα μέτρα και να εγκαθιδρύσουμε δημοσιονομική πειθαρχία και να τηρήσουμε όλοι τους δημοσιονομικούς κανόνες».
Παράλληλα όμως ο Γερμανός ΥΠΕΞ εξύμνησε τις προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού καθώς και την ετοιμότητα της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης αναφορικά με την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Σημείωσε όμως ότι με τον τρόπο αυτό τίθενται οι βάσεις για την εξυγίανση, την πειθαρχία ως προς τα έξοδα σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ στο σύνολό της.
Μιλώντας στα ελληνικά ο Σταύρος Δήμας ανέφερε ότι κατά την διάρκεια των συζητήσεων με τον Γερμανό ομόλογο του τον ενημέρωσε για την κατάσταση στην Ελλάδα, για τη δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης να εφαρμόσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και για την ανάγκη, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Όπως επεσήμανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ η ελληνική πλευρά  συμφώνησε στην ανάγκη της μερικής αλλαγής των Συνθηκών, ενώ παράλληλα θα εξεταστεί το θέμα της διαδικασίας και του περιεχομένου των αλλαγών που θα υλοποιηθούν.
Σύμφωνα με τον Σ. Δήμα αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι  «οι αλλαγές, πρέπει να στηρίζονται στις αρχές της αποτελεσματικότητος, της συνοχής, της αλληλεγγύης και της θεσμικής ισοτιμίας».
Και συνεχίζοντας την τοποθέτηση του ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «Νομίζουμε ότι με αυτού του είδους τις αλλαγές, με την εμβάθυνση δηλαδή του θεσμικού πλαισίου της Ευρωζώνης, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Χρειάζονται ίσως και άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση της κρίσης».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για αυτές τις αλλαγές που προωθεί η Γερμανία αναφορικά με τις Συνθήκες ο Γερμανός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι αυτές οι αλλαγές θα δεν βασίζονται 100% στις γερμανικές προτάσεις. Όπως είπε η τροποποίηση των Συνθηκών, είναι ακόμη σε διαδικασία διαπραγμάτευσης και διαβούλευσης επομένως ακόμα δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο. Για αυτό το λόγο η γερμανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει
επαφές με την ελληνική, την γαλλική, την πολωνική κυβέρνηση, ενώ έχουν γίνει αποδεκτές για συζήτηση και προτάσεις άλλων χωρών όπως της Ολλανδίας.
Επιπλέον ο Γερμανός ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση  ανησύχησε πριν από μερικές εβδομάδες όταν λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, διατυπώθηκε από τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου η ιδέα του δημοψηφίσματος, αφού μετά από αυτή την κίνηση δημιουργήθηκε η εικόνα ότι όσα είχαν συμφωνηθεί θα μπορούσαν να μην ισχύουν.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η θεσμική μεταρρύθμιση του πλαισίου της Ευρωζώνης είναι αναγκαία, γιατί εφόσον οι θεσμοί αυτοί γίνουν πιο αποτελεσματικοί, θα βελτιωθεί και η λειτουργία της Ευρωζώνης και έτσι θα διατηρηθεί η Ευρωζώνη.
Όπως επεσήμανε όμως ο Έλληνας ΥΠΕΞ οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να κάνουν την Ευρωζώνη πιο αποτελεσματική, θα πρέπει να τηρηθούν οι αρχές της αλληλεγγύης, της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, της σύγκλισης και της θεσμικής ισοτιμίας.
Ο Σ. Δήμας υπενθύμισε στους δημοσιογράφους και στους παρευρισκομένους ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν είχε τη θεσμική ισχύ που θα είχε αν ήταν μέρος της Συνθήκης, και ότι  το παραβίασαν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων πρώτες ήταν η Γερμανία με τη Γαλλία.
Όπως επεσήμανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ τότε δεν επεβλήθησαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις (εννοώντας στην Γερμανία και στην Γαλλία) και μετά ακολούθησαν και οι άλλες χώρες και αφού δεν επεβλήθησαν κυρώσεις για τις δύο αυτές μεγάλες χώρες, δεν υπήρξε συνέχεια για τις άλλες χώρες. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να σπάσει από την αρχή η πειθαρχία.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου