Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Την μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ελλάδα με πλοία LNG προκρίνει το Ισραήλ

Την μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Ελλάδας φαίνεται να προκρίνει το Ισραήλ επιλέγοντας όμως ως μέσω μεταφοράς τα πλοία LNG τα οποία θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο σε....
ελληνικό τερματικό σταθμό και από εκεί το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται μέσω αγωγών στην ευρωπαϊκή αγορά. Την πρόταση αυτή συζήτησε ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλόν κατά την διάρκεια της επίσκεψης τους στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή της Κύπρου  το Ισραήλ εξετάζει τη λύση της  υγροποίησης του φυσικού αερίου στην πηγή των κοιτασμάτων που διαθέτει. Σύμφωνα με πληροφορίες  κορεατική εταιρεία, η οποία βρίσκεται ήδη στο Ισραήλ, διαθέτει τη σχετική τεχνολογία που επιτρέπει την εγκατάσταση μονάδας υγροποίησης στο σημείο ακριβώς που γίνεται η άντληση του φυσικού αερίου στη θάλασσα στα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν.
Αν και αρχικά είχε εξεταστεί η λύση της κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα προς την Ελλάδα τελικά φαίνεται να επιλέγεται η μεταφορά με πλοία υγροποιημένου φυσικού αερίου λόγω χαμηλότερου κόστους ενώ δεν υπάρχουν και οι μακροχρόνιες δεσμεύσεις  που συνοδεύουν τη μεταφορά ενέργειας μέσω αγωγών.
Η μεταφορά του φυσικού αερίου, εφόσον επιλεγεί η υγροποίηση στην πηγή, θα γίνεται με πλοία
προς κάποιο τερματικό σταθμό στην Ελλάδα και από εκεί, μέσω αγωγού, θα τροφοδοτείται η ευρωπαϊκή αγορά. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου. Από την άλλη πλευρά η εξαγωγή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο για το Ισραήλ, αφού οι γειτονικές αραβικές χώρες δεν πρόκειται να αγοράσουν ποτέ από αυτό φυσικό αέριο,  το δε κόστος μεταφοράς του στην Ινδία και την Κίνα είναι ιδιαίτερα υψηλό. 
Όπως αναφέρουν πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης, εφόσον αρχίσει η προμήθειά των ευρωπαϊκών χωρών με φυσικό αέριο, θα είναι οι πρώτες που θα θέλουν να διασφαλίσουν ότι η παραγωγή και η μεταφορά του φυσικού αερίου θα συνεχίζεται με ομαλούς ρυθμούς, ότι με λίγα λόγια θα υπάρχει ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.
Αυτή η νέα κατάσταση θα λειτουργήσει ως ασπίδα για την ομαλή άντληση των αποθεμάτων από Ισραήλ αλλά και Κύπρο και θα αποτελεί ισχυρή άμυνα έναντι οιασδήποτε απειλής εναντίον των κοιτασμάτων και των δύο κρατών. Όπως ισχυρίζονται οι Ισραηλινοί  «Η Ευρώπη ξέρει και μπορεί να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα συμφέροντά της, την ενεργειακή ασφάλεια και θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση οποιαδήποτε διαμάχης ενδεχομένως προκύψει και στην μετρίαση τυχόν εντάσεων».
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου