Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Αλλαγές στις ΕΔ: τι σκέφτεται ο Αβραμόπουλος, τι θέλουν οι Αρχηγοί

Από το μηδέν θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός της νέας δομής δυνάμεων. Το  θέμα είναι  να μην μείνει στο μηδέν όπως στις προηγούμενες προσπάθειες, αλλά να....
προχωρήσει άμεσα σε ριζικές ανατροπές.
Την ταχύτητα των αλλαγών επιβάλει η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της. Οι ΕΔ θα κληθούν να μειώσουν κι άλλο τις λειτουργικές τους δαπάνες κι αυτό δεν μπορεί πλέον να γίνει χωρίς “συμμάζεμα” του όγκου τους, σ΄ ότι αφορά αχρείαστες εγκαταστάσεις και οπλικά συστήματα τα οποία δεν έχουν κάτι να προσφέρουν.
Το ερώτημα που ζητά απάντηση είναι αν αυτή τη φορά υπάρχει αυτό που έλειπε κάθε φορά από τις προσπάθεις αναδιοργάνωσης των ΕΔ:πολιτική βούληση.
Αυτή δε τη φορά αυτή η προϋπόθεση είναι θεμελιώδης, αφού οι παρεμβάσεις που θα γίνουν με τη νέα δομή θα ενοχλήσουν πολλούς και θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Κι εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα:
•Είναι έτοιμος ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος να αντιμετωπίσει τις πολλές και μεγάλες αντιδράσεις που θα προκαλέσουν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στις ΕΔ,πρώτα απ΄ όλα από το ίδιο του το κόμμα, τη ΝΔ; Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε αντιδράσει με ένταση στα όσα διέρρεαν από το ΥΕΘΑ επί Μπεγλίτη για κλείσιμο της Στρατιάς κι άλλων μεγάλων σχηματισμών και αυτά τα θέματα παρουσιάστηκαν ως η κορύφωση της διαμάχης του τότε Α/ΓΕΣ Φ. Φράγκου με τον πολιτικό του προϊστάμενο Π.Μπεγλίτη.
Τώρα ο Δ.Αβραμόπουλος θα τολμήσει να προχωρήσει σε τέτοιες αλλαγές ή θα προσπαθήσει να “ισορροπήσει” για να μην δυσαρεστήσει ΝΔ και απόστρατους που έχουν άλλη άποψη και λογική για τη δομή των ΕΔ.
•Η στρατιωτική ηγεσία έχει έτοιμο σχέδιο για να προχωρήσει άμεσα σε αναγκαίες παρεμβάσεις και πόσο ουσιστικές θα είναι αυτές; Θα επιδιώξει μία συμβιβαστική λύσης της νέας δομής που είχε σχεδιάσει ο στρατηγός Π.Καράμπελας το 2002, στέλεχος του τομέα Άμυνας της ΝΔ σήμερα και παραλίγο υφυπουργός Άμυνας στη κυβέρνηση Παπαδήμου ή θα προχωρήσει ακόμη περισσότερο;
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Onalert, η σημερινή στρατιωτική ηγεσία θεωρεί ξεπερασμένα πλέον όσα είχαν σχεδιαστεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξουν πιο δραστικές κινήσεις και σχέδια. Συνεπώς μένει να απαντηθεί το πρώτο ερώτημα. Αν ο κ. Αβραμόπουλος θα “καλύψει” πολιτικά τους αρχηγούς στις αντιδράσεις που θα υπάρξουν.
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου