Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ιωάννης Δ. Μιχελογιαννάκης: Πώληση κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες σε ξένα funds

από το Γραφείο Τύπου
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα, κατέθεσε ο βουλευτής Νομού Ηρακλείου κ. Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, σχετικά με την πώληση κόκκινων δανείων....
από τις ελληνικές τράπεζες σε ξένα funds.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.
«Κύριε Υπουργέ,
Οι τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να πωλήσουν δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά. Ο λόγος είναι ότι θέλουν να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκια τους από τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και για να φέρουν ισορροπία ανάμεσα σε χορηγήσεις και καταθέσεις. Υποψήφιοι αγοραστές είναι ξένα distress funds. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μεγαλύτερες αλλά και μεσαίου μεγέθους ελληνικές τράπεζες, ήδη βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με distress funds για το ενδεχόμενο πώλησης «πακέτων δανείων».
Επειδή πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα γνώριζε για τα γερμανικά funds που έχουν έρθει Ελλάδα με σκοπό να αγοράσουν δάνεια και ασκούσε πιέσεις στο οικονομικό επιτελείο (από τα τέλη του 2012) να μην δώσει νέα παράταση στην απαγόρευση των πλειστηριασμών.
Επειδή τα κριτήρια για την είσπραξη ή την αναδιάρθρωση των δανείων από τα ξένα funds δεν θα είναι κατά κανέναν τρόπο ευαίσθητα κοινωνικά, αλλά θα διέπονται από καθαρά χρηματοοικονομικά κριτήρια.
Επειδή το εν λόγω σχέδιο θα προκαλέσει ασφυκτικές πιέσεις σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Επειδή σε κάθε περίπτωση ο δανειολήπτης θα πρέπει να ενημερωθεί από την τράπεζα για το ποιος διαχειρίζεται το δάνειο του.
Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,
Πως σκοπεύει το Υπουργείο να διαχειριστεί το εν λόγω σχέδιο των τραπεζών, ώστε τα κριτήρια που θα χρησιμοποιούν τα ξένα funds για την είσπραξη των δανείων να είναι κοινωνικά, όπως αρμόζει την τρέχουσα περίοδο για την Ελλάδα, και όχι καθαρά οικονομικά ;»
tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου