Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Η ΡΩΣΙΑ ΒΑΖΕΙ "ΠΟΔΙ" ΣΤΟ ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ Gazprom : Εξαγοράζει δικαιώματα σε Κουρδιστάν

Η Gazprom Neft, ο πετρελαϊκός κλάδος του ρωσικού κρατικού κολοσσού Gazprom, συμμετέχει σε νέο πρότζεκτ αυτόνομο κουρδικό κρατίδιο στο Βόρειο Ιράκ. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, σε μία κίνηση που δείχνει ότι....
η τελευταία παραμερίζει τους δισταγμούς που υπήρχαν λόγω της αντίθεσης της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης στην απευθείας συνεργασία ενεργειακών ομίλων με την αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση αναφέρει το ΑΠΕ.
Ειδικότερα, η Gazprom Neft εξαγόρασε το 80% των δικαιωμάτων σε κουρδικό πετρελαϊκό πεδίο δυναμικότητας 100 εκατ. μετρικών τόνων πετρελαίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Βαντίμ Γιάκοβλεφ, τις οποίες αναμετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων Interfax και Prime. Το υπόλοιπο 20% παραμένει στην ιδιοκτησία της αυτόνομης Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης. Η Gazprom Neft ;εκμεταλλεύεται ήδη άλλα δύο πεδία στo Αυτόνομο Κουρδικό Ιράκ.
Η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ βρίσκεται σε μόνιμη διένεξη με την αυτόνομη Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση για το θέμα των συμφωνιών με ξένες εταιρείες και το κατά πόσον αυτές πρέπει να συνάπτονται κατά παράκαμψη της Βαγδάτης. Ήδη, μόλις χθες, ο Ιρακινός Υπουργός Πετρελαίου δήλωσε σε στην κρατική εφημερίδα al-Sabah του Ιράκ ότι η κυβέρνησή του έλαβε διαβεβαίωση από την Άγκυρα ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει στην κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου από το κουρδικό κρατίδιο στα βόρεια της χώρας χωρίς την άδεια της Βαγδάτης.
Ιρακινοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει παλαιότερα την Gazprom Neft να ακυρώσει τις συμφωνίες με το αυτόνομο Κουρδικό Ιράκ ή, εναλλακτικά, να αποσυρθούν από το πετρελαϊκό πεδίο στην Μπάντρα, το οποίο ελέγχεται από την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση.
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας δήλωσε ότι η νέα συμφωνία με την αυτόνομη Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις της Gazprom Neft με την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση.
Defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου