Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Χρήσιμα παραδείγματα για τη συλλογή αποδείξεων

Χρήσιμα παραδείγματα για τη συλλογή αποδείξεωνΓια να καταλάβουμε τελικά τι γίνεται. Για την φορολογική δήλωση του 2012 απαιτείται η προσκόμιση του 25% του εισοδήματος σε αποδείξεις και για ποσό μέχρι 60.000 ευρώ. Δηλαδή πρέπει να προσκομιστούν.... μέχρι 15.000 ευρώ αποδείξεις. Αν ο φορολογούμενος δεν προσκομίσει τις απαιτούμενες αποδείξεις πληρώνει ποινή φόρου 10%.

Ας πάρουμε εισόδημα 50.000 ευρώ που αποκτήσαμε το 2011 και θα το υποβάλουμε στην εφορία, τον Μάιο του 2012 με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Για το εισόδημα αυτό ο φορολογούμενος πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις 12.500 ευρώ. Αν συνυποβάλλει μόνο 10.000 ευρώ τότε θα πληρώσει ποινή φόρου 250 ευρώ.
Το 2013 (για εισοδήματα του 2012):
Θα απαιτούνται αποδείξεις για πάνω από το 25% και μέχρι το 50% του εισοδήματος. Στις αποδείξεις θα συμπεριληφθούν εκτός των γενικών αγορών από σούπερ μάρκετ, καταστήματα ενδυμάτων κ.λπ. και οι δαπάνες για ιατρικά, ενοίκιο, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές υπηρεσίες, ταξίδια κ.λπ. Δηλαδή, κάθε είδους δαπάνη που μπορεί να έχει πραγματοποιήσει μια οικογένεια ή ένας φορολογούμενος μέσα στο έτος.
Προσοχή στα εξής:
Οι αποδείξεις αποσυνδέονται από το αφορολόγητο και είναι άμεσα συνδεδεμένες με το εισόδημα (όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο). Και εδώ έρχονται τα προβλήματα γιατί:
-Το αφορολόγητο από φέτος, αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου, μειώνεται στα 5.000 ευρώ.
-Από την 1η Ιανουαρίου έχει περιοριστεί και το ποσοστό των εκπιπτόμενων δαπανών (ιατρικά, ενοίκια, ιδιαίτερα, φροντιστήρια, τόκοι κ.λπ.) στο 10% για όσους έχουν εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ,
-Ετοιμάζεται και νέα μεγάλη περικοπή των φοροαπαλλαγών που επίσης θα ισχύσει αναδρομικά από 1.1.2011.
Συμπέρασμα
Φοροαπαλλαγές τέλος! Οι δαπάνες (ενοίκιο, φυσικό αέριο, τόκοι δανείων) δεν θα οδηγούν σε έκπτωση φόρου αλλά θα βοηθούν στο κυνήγι των αποδείξεων.
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου