Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας

Σειρά πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας στη χώρα μας αποφάσισαν....
τα μέλη του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, στην οποία μετείχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Μετά από συζητήσεις συμφωνήθηκε ένα σχέδιο δράσης για την Ελλάδα, στο οποίο ενεργό ρόλο θα αναλάβει η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η ελληνική κυβέρνηση.
Οι προβλέψεις του σχεδίου
Οι άξονες του σχεδίου προβλέπουν μεταξύ άλλων την άρση των γραφειοκρατικών περιορισμών για επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς και διεύρυνση των προγραμμάτων που θα χρηματοδοτηθούν από κοινοτικά κονδύλια. Η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου μήνα.
Επίσης, κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε η χορήγηση εγγυήσεων, ώστε να διατηρηθεί και να επεκταθεί η δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τις ελληνικές τράπεζες.
Επίσης, θα δημιουργηθεί γραμμή εγγύησης της κυβέρνησης προς την ΕΤΕπ, με πόρους προερχόμενους από το ΕΣΠΑ. Με τη γραμμή αυτή θα γίνει δανειοδότηση των ελληνικών τραπεζών με σχέση 1 προς 2, ενώ στη συνέχεια, οι τράπεζες θα πρέπει να δανειοδοτούν με ευνοϊκούς όρους τις επιχειρήσεις. Το νομικό πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας θα ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.
Επίσης, το Συμβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία ενός Ταμείου Εγγυήσεων. Το συγκεκριμένο Ταμείο θα μοχλεύει πόρους του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ και στη συνέχεια θα χρηματοδοτεί σημαντικά έργα υποδομών και μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα. Χρονικός ορίζοντας για την ενεργοποίηση του ταμείου είναι το επόμενο πεντάμηνο.
Τέλος, αποφασίστηκε η υλοποίηση προγράμματος ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη διαδικασιών αναδιάρθρωσης και οικονομικής επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μια δράση που αναμένεται να υλοποιηθεί εντός τριμήνου.
newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου