Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ενδεχόμενη προσφυγή στο ΣΑ για τις τουρκικές απειλές, συζήτησαν Αναστασιάδης - Ομήρου

Το ενδεχόμενο προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις.... τουρκικές απειλές, συζήτησαν σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.
Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχαν στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ, μαζί με αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «όπως ήταν αναμενόμενο, το πρώτιστο που μας απασχόλησε ήταν ο προβληματισμός γύρω από τη σημερινή κατάσταση, τόσο του Κυπριακού όσο και γενικότερα των προσπαθειών ενάσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και βεβαίως των απειλών της Τουρκίας».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι υπάρχει «μια σύμπτωση θέσεων» προς το ότι θα πρέπει να συγκληθεί άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο και στο να γίνει «μελέτη αμέσου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας και οπουδήποτε αλλού προκειμένου να περιφρουρήσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αμφισβητήσουμε, μέσω διεθνών οργανισμών, τις απειλές της Τουρκίας και ιδιαίτερα την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Από την πλευρά του, ο κ. Ομήρου είπε ότι «όπως ήταν φυσικό, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το ζήτημα της συνεχιζόμενης διατύπωσης απειλών από πλευράς της Τουρκίας εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«Είναι σταθερή και κοινή η θέση μας ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως παραβάτης του διεθνούς δικαίου, ως μια χώρα η οποία παραβιάζει τους πάγιους κανόνες του διεθνούς δικαίου, της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας από το 186 του ’64 μέχρι το 541 και 550 του ’83 και του ’85 που καθορίζουν ως μοναδικό υποκείμενο διεθνούς δικαίου την Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε.
Συνεπώς, συνέχισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, «η λεγόμενη συμφωνία μεταξύ ψευδοκράτους και Τουρκίας είναι εξ υπαρχής άκυρη και θεωρείται ως μηδέποτε υπάρξασα».
«Από εκεί και πέρα», είπε, «δεδομένων των απειλών και των ενεργειών της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή που ανήκει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας δικαιολογείται με βάση τον καταστατικό χάρτη».
Εξήγησε ότι «όταν υπάρχει απειλή διατάραξης της ειρήνης δικαιολογείται προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας».
Άρα, κατέληξε, «η θέση που προτείνουμε είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αξιολογήσει την κατάσταση και να διατυπώσει αυτό το διάβημα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.
tromaktiko
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου