Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Ν.Υόρκη: Συνάντηση Δημήτριου Αμερικής με Ερντογάν -Τέθηκε εκ νέου το θέμα της Θεολογ. Σχολής Χάλκης

Η λειτουργία και η αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και το «αίτημα» για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τέθηκαν στη συζήτηση που είχαν ο ελληνορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος, με....
τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Νέα Υόρκη.
Η συνάντηση έγινε την περασμένη Παρασκευή σε ξενοδοχείο του Μανχάταν, όπου διέμενε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος βρισκόταν στην αμερικανική μεγαλούπολη για να συμμετάσχει στις εργασίες της 66ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, «κατά τη διάρκεια μιας αξιόλογης συναντήσεως που διήρκεσε 45 λεπτά, ο Αρχιεπίσκοπος ως έξαρχος του Οικουμενικού Θρόνου στην Αμερική ευχαρίστησε τον τούρκο πρωθυπουργό εκ μέρους της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής για ορισμένες θετικές ενέργειες της τουρκικής κυβερνήσεως που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Συγκεκριμένα για την πρόσφατη απόφασή της να επιστρέψει περιουσίες ιδιοκτησίας των μειονοτήτων της Τουρκίας, για την εφαρμογή διαδικασίας με την οποία Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου μπορούν να κάνουν αίτηση για την απόκτηση τουρκικής υπηκοότητας, που έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος για πατριαρχική εκλογή, για τη δυνατότητα που δόθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη να λειτουργεί σε διάφορους ιστορικούς ναούς και μονές της Μικράς Ασίας και του Πόντου, όπως το πρόσφατο παράδειγμα στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα και τέλος για την επιστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε προς τον Τούρκο πρωθυπουργό το σταθερό αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία παραμένει κλειστή επί 40 χρόνια».
Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την επίσκεψή του και τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του «θα συνεχίσει να επεξεργάζεται τα θέματα που αφορούν στα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων μειονοτήτων της Τουρκίας».

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου