Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Ομήρου: Διεθνής και ευρωπαϊκή κοινότητα να αντιδράσουν στη νέα πρόκληση

Είναι καθήκον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας να αντιδράσουν, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, κληθείς να σχολιάσει τη... νέα πρόκληση των Τούρκων οι οποίοι ανακοίνωσαν και επισήμως με δημοσίευση στην εφημερίδα της τουρκικής Κυβερνήσεως ότι θα προχωρήσουν σε έρευνες για υδρογονάνθρακες σε πέντε οικόπεδα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Ο κ. Ομήρου είπε πως είναι προφανές ότι η Τουρκία στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδιασμού, που περιλαμβάνει και προκλήσεις μετά την 1η Ιουλίου, δηλαδή μια προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους, άνοιγμα της περιοχής των Βαρωσίων, υπό τουρκική διοίκηση, επιχείρηση δρομολόγησης απευθείας εμπορίου των κατεχομένων με τις χώρες μέλη της ΕΕ, αποσκοπεί συνολικά να δημιουργήσει ένα κλίμα έντασης και αποσταθεροποίησης στην περιοχή.
«Είναι φανερό ότι η Τουρκία, συνεχίζοντας την πάγια τακτική της να συμπεριφέρεται ως διεθνής ταραξίας, διεθνής πειρατής, επιχειρεί να δημιουργήσει ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας πως «εμείς δίνουμε το μήνυμα ότι είμαστε για την ειρήνη, για την ασφάλεια, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην περιοχή, Κύπρος και Ελλάδα, διότι οι απειλές αφορούν και την Ελλάδα». Είπε πως ιδιαίτερα η ΕΕ η οποία έχει αίτηση της Τουρκίας για να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια «ασφαλώς δεν μπορεί πλέον να περιορίζεται σε μια παθητική αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων που αφορούν και την ίδια την ΕΕ», αφού όπως ανέφερε, η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είναι μια πρόκληση και ένα ράπισμα για την ΕΕ.
«Για αυτό όλες αυτές οι προκλήσεις πρέπει να απαντηθούν όχι από την Κυπριακή Δημοκρατία, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από τη διεθνή, και ιδιαίτερα από την ευρωπαϊκή κοινότητα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής. Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως «καθήκον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας, που έχουν ήδη καταδικάσει παρόμοιες συμπεριφορές στο παρελθόν και που έχουν με κατηγορηματικότητα αναγνωρίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, είναι να αντιδράσουν». 
tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου