Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Η μοναξιά της Γερμανίας σε μια εύθραυστη Ευρωπαϊκή Ένωση

Η μία μετά την άλλη οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχίζουν πλέον να αμφισβητούν ανοιχτά το οικονομικό μοντέλο σκληρής λιτότητας που θέλει να....
επιβάλει η Γερμανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όλα δείχνουν λοιπόν ότι το επόμενο διάστημα θα είναι πραγματικά κρίσιμο για την συνοχή της Ευρώπης ή ακόμη ακόμη και για την ύπαρξη της Ευρωζώνης.
Ήδη ο υποψήφιος Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ -που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι ο νικητής των εκλογών- έχει διατυπώσει μια νέα πρόταση για αλλαγή του συμφώνου σταθερότητας που δεν αρέσει καθόλου στην Άγκελα Μέρκελ.
Αλλά και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, «στενοχώρησε» την Γερμανίδα καγκελάριο, τασσόμενος υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου που αποτελεί ταμπού για την Γερμναία.
Αλλά και η κυβέρνηση της Ισπανίας δείχνει να σηκώνει τους τόνους αντιπαράθεσης με την Γερμανία, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιβηρικής χώρας, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαρκάγιο, να δηλώνει ότι «η λιτότητα από μόνη της δεν αρκεί».Και βέβαια αυτές οι χώρες δεν είναι οι μόνες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης αλλά και των λανθασμένων επιλογών για την επίλυση τους. Ο κατάλογος είναι μακρύς και περιλαμβάνει ακόμη την Πορτογαλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία και πολλές ακόμη χώρες.
Αποτελεί λοιπόν μοναδική ευκαιρία για την χώρα μας και για τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία ενός νέου μετώπου στην ΕΕ, που θα ασκήσει πιέσεις στην Γερμανία, για αλλαγή πλεύσης, προς την κατεύθυνση της λήψης μέτρων κατά της ύφεσης και όχι μόνο δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Και όπως όλα δείχνουν ήδη καλλιεργείται το έδαφος για την νέα αυτή αλλαγή. Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στη γηραιά ήπειρο θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα και απ΄ ότι φαίνεται η πλειοψηφία των κρατών και των λαών συμφωνούν σ΄ αυτό. Και δεν θα πρέπει να φοβούνται απειλές για έξοδο τους από το ευρώ. Οι χώρες που ανήκουν στην μειοψηφία θα πρέπει να φοβούνται για την παραμονή τους στην ευρωζώνη.
Και ήταν πολλοί οι πολιτικοί , οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές που το επεσήμαναν αυτό από την αρχή της κρίσης, εδώ και δύο χρόνια. Ήταν πολλοί αυτοί αυτοί που έκαναν λόγο για μια έξοδο από το ευρώ της Γερμανίας. Και το σενάριο ίσως είναι τραβηγμένο, αλλά όχι εξωπραγματικό. Γιατί αν η Γερμανία συνεχίσει να εμμένει στις αδιέξοδος απόψεις της, αργά ή γρήγορα θα μείνει χωρίς συμμάχους. Και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αν θα επιλέξει ένα μοναχικό δρόμο.
[Αναδημοσίευση του άρθρου του Γ.Τριήρη με τίτλο "Η ισχύς εν τη ενώσει και η μοναξιά της Γερμανίας" από το 24h.gr]
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου