Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

9+1 συμβουλές για να... ταΐσετε εύκολα και οικονομικά ένα «πλήθος»

Η βρετανική Telegraph συγκέντρωσε όσα χρειάζεται να ξέρετε για να μετατρέψετε κάθε γιορτινό γεύμα, σε κάτι ακόμη πιο ξεχωριστό, χωρίς να σπαταλήσετε....
πολλά χρήματα και κυρίως, χωρίς να κοπιάσετε πολύ.
Νο 1: Καλαισθησία και απλότητα στην επιλογή των πιάτων
Ακόμη και διαφορετικά να είναι μεταξύ τους τα πιάτα που θα βάλετε στο τραπέζι σας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αρκεί να χαρακτηρίζονται από απλότητα και όχι από πολύ έντονα χρώματα. Για να κάνετε την ατμόσφαιρα εορταστική απλά προσθέστε πολλά κεριά, μεγάλα κλαδιά από γκι στην τραπεζαρία σας και ένα μπολ με ρόδια για ακόμα πιο εορταστικό χρώμα. Άλλωστε η προετοιμασία του τραπεζιού θα πρέπει να σας γεμίζει με χαρά και όχι άγχος. Το φως των κεριών σίγουρα θα σας ηρεμήσει.
Νο 2: Όταν έχετε πολλούς καλεσμένους επιλέξτε τρόφιμα που μπορείτε να έχετε μαγειρέψει εκ των προτέρων για να εξοικονομήσετε χρόνο
Ένα τέχνασμα όταν έχετε καλέσει πολλά άτομα είναι να επιλέξετε για κυρίως πιάτο κάτι που μπορεί να μαγειρευτεί εκ των προτέρων όπως για παράδειγμα χοιρινό μαγειρευτό, το οποίο θα έχετε μαγειρέψει την προηγούμενη νύχτα σε σιγανή φωτιά. Συνοδέψτε το με ψητές πατάτες ή με ψητά λαχανικά ή ακόμη και με κάστανα για να κάνετε το γεύμα σας πιο γιορτινό. Μια άλλη επιλογή είναι το ριζότο ή το στιφάδο με καρότα, φαγητά δηλαδή, χωρίς πάρα πολλά συστατικά αλλά ακόμη κι αν θέλετε κάτι πιο απλό δεν έχετε παρά να φτιάξετε ζεστά σάντουιτς με χοιρινό κρέας.
Νο 3: Φροντίστε ο κάθε καλεσμένος να έχει τον δικό του χώρο στο τραπέζι
Καθώς είναι πολύ σημαντικό να χωρέσουν όλοι οι καλεσμένοι σας στο τραπέζι για να απολαύσουν το γεύμα τους αλλά και για να μπορέσετε να ανταλλάξετε μια κουβέντα, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας πόσο μεγάλα πιάτα θα χρησιμοποιήσετε έτσι ώστε να προσφέρετε στον κάθε φίλο σας ξεχωριστά το χώρο του στο τραπέζι. Ωστόσο είναι πιθανόν να υπάρξουν φορές που ο χώρος δεν θα είναι αρκετός γι’ αυτό αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε επιπλέον πιάτα επιλέξτε μπολ που θα μπορούν να τα κρατούν στα χέρια τους ενώ παράλληλα, θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα.
Νο 4: Επιλέξτε οικονομικά αλλά χορταστικά γεύματα
Μπορείτε να συμπεριλάβετε στο μενού σας καλαμάρια με πατάτες στην κατσαρόλα. Είναι ένα αρκετά ικανοποιητικό γεύμα και οικονομικό, αν όμως προτιμήσετε να το συνοδεύσετε με λαχανικά ίσως να μην είναι αρκετά χορταστικό. Ωστόσο, δεν παύει να είναι ένας καλός τρόπος για να προσφέρετε ψάρια χωρίς να χρειάζεται να τα χωρίσετε σε ατομικές μερίδες, κάτι που θα κόστιζε πολύ παραπάνω. Έτσι, προσφέρετε στους καλεσμένους σας έναν γευστικό και ταυτόχρονα οικονομικό μεζέ. Φυσικά υπάρχει πάντα και η κλασική επιλογή του μπουφέ.
Νο 5: Δεν είναι αναγκαίο να φτιάξετε τέσσερα διαφορετικά πιάτα
Μπορείτε πριν το κυρίως πιάτο να προσφέρετε πατέ, υπέροχα τυριά ή σαλάτες για ορεκτικά, κοινά για όλους εξοικονομώντας έτσι και χρόνο από το μαγείρεμα άλλων γευμάτων και χρήματα. Άλλωστε όλοι θα εκτιμήσουν μια καλή ποιότητα τυριού και λίγα κράκερ με πατέ για να συνοδεύσουν το ποτό τους πριν το κυρίως πιάτο. Είναι γεγονός πως όταν κάνει κανείς κάτι με αγάπη, ακόμη και τα απλούστερα γεύματα με καλά υλικά θα κερδίσουν τις εντυπώσεις.
Νο 6: Δημιουργήστε μια αίσθηση προσμονής στους καλεσμένους σας
Όταν φτάσουν οι καλεσμένοι σας προσφέρετέ τους ένα κοκτέιλ και γενικώς κάντε τους να νιώθουν πως έχουν τα χέρια τους γεμάτα. Αν θέλετε αντί για κοκτέιλ μπορείτε να προσφέρετε σαμπάνια για να προσδώσετε στην ατμόσφαιρα ακόμη περισσότερη εορταστική αίσθηση.
Νο 7: Προετοιμάστε την κουζίνα σας για το μάζεμα των πιάτων στο τέλος της βραδιάς
Βεβαιωθείτε προτού καθίσετε να φάτε ότι το πλυντήριο των πιάτων είναι άδειο και οι πάγκοι της κουζίνας καθαροί, ώστε να τοποθετήσετε εύκολα και γρήγορα τα βρώμικα πιάτα χωρίς να πελαγώσετε.
Νο 8: Εκμεταλλευτείτε όλα τα διαθέσιμα υλικά
Να έχετε λίγο επιπλέον κομμένο και πλυμένο μαρούλι στο ψυγείο σας ανά πάσα στιγμή. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να χρησιμοποιήσετε τα περισσεύματα από το τραπέζι σας και να συμπληρώσετε το μενού σας με ένα extra πιάτο της τελευταίας στιγμής.
Νο 9: Μην ανησυχείτε για τους κανόνες
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και χάρτινα μπολ σερβιρίσματος για σούπες ή μαγειρευτά φαγητά. Θα είναι και αυτά αρκετά ελκυστικά με τη σωστή γαρνιτούρα.
Νο 10: Της τελευταίας στιγμής
Ποτέ μην πείτε «όχι» σε προσφορές για βοήθεια. Όλοι έχουμε μάθει να λέμε «όχι, δεν πειράζει, τα έχω όλα υπό έλεγχο», αλλά στη πραγματικότητα δεν είναι κακό και για κανέναν δεν είναι αγγαρεία να σας βοηθήσει λιγάκι στην κουζίνα. Άλλωστε όσο πιο χαλαροί είστε ως οικοδεσπότες τόσο καλύτερα θα περάσουν και οι καλεσμένοι σας. Τέλος, φροντίστε να υπάρχει ένα φαγητό στο μενού σας που θα είναι -μετά από σας φυσικά- το αστέρι της βραδιάς που θα κλέψει την παράσταση. Επίσης, όσον αφορά το γλυκό προτείνουμε κάτι σχετικά ελαφρύ όμως γευστικό και εορταστικό που θα γλυκάνει τους ουρανίσκους των καλεσμένων σας χωρίς να τους προκαλέσει δυσφορία και όλα αυτά πάντα υπό το φως των κεριών και με καλή χαμηλή χριστουγεννιάτικη μουσική.
tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου