Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Στον «πάγο» παραμένουν οι σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας

Μόνο... ανοιχτές αγκάλες δεν συνάντησε στις Βρυξέλλες ο Ρατσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παρά τα τυπικά χαμόγελα και τις χειραψίες, η διήμερη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού -η πρώτη που πραγματοποιεί στην έδρα της Ε.Ε. μετά το 2009- συνοδεύεται από...
βαρύ κλίμα, το οποίο έχουν δημιουργήσει τόσο οι πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα του όσο και η συνεχιζόμενη απροθυμία της Γερμανίας, της Γαλλίας και της πλειοψηφίας των «28» να τη δεχθούν ως ισότιμο εταίρο -αλλά και συνομιλητή.
«Πληττόμενος από ένα σκάνδαλο διαφθοράς, η Τουρκία μοιάζει να βρίσκεται πιο μακριά από ποτέ από τον στόχο της για ένταξη στην Ε.Ε.», σημείωνε χθες η (φιλοκυβερνητική) τουρκική εφημερίδα Zaman. «Ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος γνωρίζει τη σοβαρότερη πολιτική κρίση της θητείας του, εδώ και έντεκα χρόνια, επιχειρεί να αντιστρέψει το επικριτικό κλίμα που προκάλεσε η πρόσφατη πολύ αμφισβητούμενη δικαστική μεταρρύθμιση», έγραφε από την πλευρά της η βελγική εφημερίδα Le Soir, στην ηλεκτρονική της έκδοση, «υποδεχόμενη» τον Ερντογάν.
«Παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα και σήμερα μετέφερα τις ευρωπαϊκές ανησυχίες στον πρωθυπουργό Ερντογάν, ως ειλικρινή φίλο και εταίρο. Είμαι ευτυχής διότι (...) ο πρωθυπουργός, ειλικρινά και ανοιχτά, αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα και μας έδωσε διαβεβαιώσεις», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο.
Η διπλωματική γλώσσα, όμως, προφανώς και δεν μπορεί να κρύψει τις μεγάλες διαφωνίες -ούτε, βεβαίως, να συγκαλύψει το γεγονός ότι την ίδια στιγμή στην Τουρκία συνεχίζονταν οι «αποκεφαλισμοί» αντιπάλων του Ερντογάν στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη. «Θα δούμε, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εάν τα ευρωπαϊκά κριτήρια γίνονται σεβαστά από την Τουρκία», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι -ανοίγοντας, έτσι, τον δρόμο για μια πολύ σκληρή αξιολόγηση από την Κομισιόν, η οποία θα μπορεί να αξιοποιηθεί για να «παγώσει» ξανά τις συνομιλίες.
Το κυπριακό
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι Μπαρόζο και Ρομπάι, κατά δήλωσή τους, έθεσαν στον συνομιλητή τους και την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού. «Αν προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα, θα έχει θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., μήνυμα που έχουμε ήδη αποστείλει στα κυπριακά πολιτικά κόμματα», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Άλλη μία... δοκιμασμένη «συνταγή» για να μην προχωρήσουν οι ενταξιακές...
Συνεχίζει τη «βουτιά» η λίρα
Νέο αρνητικό ρεκόρ χθες η λίρα, με την ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος να φτάνει τις 2,27 λίρες έναντι του δολαρίου -όταν στην αρχή της συνεδρίασης ήταν στις 2,24 λίρες. Αρνητικά λειτούργησε χθες και η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αφήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού. Αν και οι επενδυτές ανέμεναν αυτή τη στάση, υπήρχε η ελπίδα μιας αύξησης η οποία θα αντιστάθμιζε την άνοδο του πληθωρισμού και θα στήριζε τη λίρα. Σημειώνεται ότι λόγω του ελλείμματός της και της εξάρτησης από τα ξένα κεφάλαια, η Τουρκία θεωρείται ως μια από τις πλέον ευάλωτες αναδυόμενες οικονομίες παγκοσμίως.
tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου