Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Το e-mail της τρόικας για τους ένστολους

Κίνδυνο λήψης πρόσθετων μόνιμων μέτρων 500 εκατ. ευρώ φέτος, «φέρνουν» οι πληροφορίες ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει αντισυνταγματικές τις....
περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων.
Κίνδυνο λήψης πρόσθετων μόνιμων μέτρων 500 εκατ. ευρώ φέτος, «φέρνουν» οι πληροφορίες ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων. Η ανατροπή επιβαρύνει το δημοσιονομικό κενό του 2014, δυσχεραίνοντας τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που ήδη ζήτησε διευκρινίσεις για την αποτίμηση της κατάστασης με e-mail προς το υπουργείο Οικονομικών.
Η εκτίμηση για πιθανή ανάγκη μέτρων 500 εκατ. ευρώ αφορά μόνο στην εμπλοκή με τους ένστολους. Εάν ακολουθήσουν και άλλα ειδικά μισθολόγια, όπως οι δικαστικοί θα υπάρξει νέα επιβάρυνση ενώ εάν δικαιωθούν και άλλες κατηγορίες αυτή θα μπορούσε να φθάσει και να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Έως τώρα δεν έχει αποφασιστεί πως θα μπορούσε να καλυφθεί το κενό εν αναμονή των επίσημων αποφάσεων του ΣτΕ. Ωστόσο τα περιθώρια είναι στενά αφού μιλάμε για μόνιμα μέτρα, με την κυβέρνηση να έχει ήδη δεσμευθεί πως δεν θα περικοπούν μισθοί, συντάξεις ή θα αυξηθεί η φορολογία. Άλλωστε και πριν τις δικαστικές εξελίξεις δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2014, που η τρόικα φέρεται να υπολόγιζε στα 1,2 - 1,5 δισ. ευρώ.
Ειδικά για τους ένστολους:
1. Για τους εν ενεργεία υπαλλήλους οι αμοιβές που ίσως επιστραφούν από 1η Αυγούστου έως και 31 Δεκεμβρίου 2013 εκτιμώνται στα 320 εκατ. ευρώ (90 εκατ. ευρώ για το 2012 και 230 εκατ. ευρώ για το 2013).
2. Για τις μειώσεις στις συντάξεις το ποσό που ίσως επιστραφεί εκτιμάται περίπου στα 100 εκατ. ευρώ ενώ από το «πάγωμα» των προαγωγών το όφελος που είχε προκύψει υπολογίζεται περίπου στα 70 εκατ.
3. Τα νέα δεδομένα ανατρέπουν και τις εκτιμήσεις για τη μισθολογική δαπάνη των ενστόλων φέτος αφού οι αποδοχές θα επανέλθουν στα υψηλότερα επίπεδα του Ιουλίου του 2012.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως για τη συνολική δημοσιονομική επίπτωση, επομένως για το ύψος των ισοδύναμων μέτρων που, πρέπει αφενός να δημοσιευθεί η τελική απόφαση του ΣτΕ τους επόμενους μήνες και αφετέρου να συνεκτιμηθεί σειρά παραμέτρων.
tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου