Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Βραχιόλι ελευθερίας για τους κρατούμενους έναντι 15€, ακόμα και με έξοδα δημοσίου

Του Παναγιώτη Στάθη
Με ημερήσιο κόστος έως 15 ευρώ οι κρατούμενοι των ελληνικών φυλακών θα μπορούν πλέον να «αγοράζουν» την ελευθερία τους τοποθετώντας ένα ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» στον αστράγαλό τους...
Της ελπίδας δεν εξαιρούνται ούτε οι κρατούμενοι που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία αφού τότε θα πληρώνει (μερικά ή συνολικά) το Δημόσιο. Το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» θα φοριέται στον αστράγαλο και αν υπάρχει πρόβλημα υγείας στον καρπό του χεριού, ενώ προϋπόθεση για την εφαρμογή του είναι να έχει ο κρατούμενος σταθερό τηλέφωνο στο σπίτι και να καταθέσει τραπεζική απόδειξη πληρωμής του κόστους.
Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο προεδρικού διατάγματος του υπουργείου Δικαιοσύνης, που φέρνει στη χώρα ένα πρόγραμμα, της αποφυλάκισης ή καλύτερα της έκτισης ποινής κρατουμένων με ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης (ηλεκτρονικός φρουρός εν ολίγοις) το οποίο ήδη ισχύει εδώ και χρόνια σε όλες τις προηγμένες δυτικές χώρες.
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί «πιλοτικά» σε 250 κρατούμενους (κατάδικους και υπόδικους) και το ειδικό «βραχιολάκι» που θα φορά ο κρατούμενος στο πόδι (στον αστράγαλο) θα εκπέμπει σήμα που θα παρακολουθείται συνεχώς και θα καθορίζει πού βρίσκεται (π.χ. στο σπίτι, στην εργασία, στα όρια της πόλης ή του νομού, ανάλογα με τους περιοριστικούς όρους που βάζει η Δικαιοσύνη)
Που θα εφαρμοστεί
- Η πιλοτική εφαρμογή θα γίνει για 1 έτος σε 50 καταδικασμένους σε ποινή κάθειρξης έως 10 ετών που κρατούνται στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών και Τρικάλων, με μόνιμη κατοικία στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, και σε 50 ανήλικους κρατούμενους σε ποινή περιορισμού έως 10 ετών που κρατούνται στον Αυλώνα, με μόνιμη κατοικία στην Περιφέρεια Αττικής.
- Παράλληλα, το «βραχιολάκι» θα φορέσουν πιλοτικά και 100 υπόδικοι για αδικήματα όπου απειλείται ποινή κάθειρξης έως 20 χρόνια, με σύστημα παρακολούθησης της παραμονής στην κατοικία τους στην Περιφέρεια Αττικής.
- Με «βραχιολάκι» θα αποφυλακιστούν και 50 οροθετικοί κρατούμενοι στο νοσοκομείο των φυλακών.
Παρατηρήσεις από την Αρχή
Την ίδια στιγμή ουσιαστικές διορθώσεις και προσθήκες στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ζητεί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ) προκειμένου να εξασφαλίζεται η «έντονη κρατική εποπτεία» στο όλο σύστημα αλλά και να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των επιτηρουμένων (που απουσιάζουν από το σχετικό κείμενο), η αυθεντικότητα των σημάτων που εκπέμπουν οι συσκευές, κ.λπ. Οι σημαντικές παρατηρήσεις της ΑΠΠΔ υπό τον πρόεδρο της Π. Χριστοφόρου ενδέχεται να οδηγήσουν σε κάποια καθυστέρηση στην προώθηση του συστήματος, αφού μεταξύ άλλων απαιτείται να προβλεφθούν οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για την ασφάλεια της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των κρατουμένων.
tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου