Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Η πιο σίγουρη επιχείρηση του μέλλοντος – Τα ρομπότ

Ο Ρώσος Dmitry Grishin πιστεύει στη δύναμη της μηχανής και ακόμα περισσότερο των ρομπότ. Είναι ο συνιδρυτής  του mail.ru και ο επικεφαλής του μεγαλύτερου fund στον κόσμο που ασχολείται αποκλειστικά....
με τα ρομπότ, το Grishin Robotics. Ο τομέας δράσης του, τού επέτρεψε να βγάλει δισεκατομμύρια και ο ίδιος θεωρεί ότι η συγκεκριμένη αγορά θα αποτελέσει την επόμενη μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 1 τρισ. δολάρια σε λίγα μόλις χρόνια!
Ο 36χρονος Grishin κατάγεται από τη Ρωσία και το 2001 αποφοίτησε από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Όντας φοιτητής ακόμα δούλευε στην αμερικανική εταιρεία λογισμικού Axiom από την οποία αποχώρησε το 1998. Το Μάρτιο του 2000 άρχισε να δουλεύει στην εταιρεία  netBridge (αργότερα μετονομάστηκε σε  Mail.Ru), τον Μάιο του 2001 έγινε επικεφαλής στου κέντρου service και τον Δεκέμβριο τεχνικός διευθυντής της Mail.Ru. Στη συνέχεια αναρριχήθηκε στην καρέκλα του διευθύνοντος συμβούλου.
Τον Ιούνιο του 2012 ίδρυσε το επενδυτικό fund, Grishin Robotics, βάζοντας 25 εκατ. δολάρια από προσωπικά κεφάλαια. Η εταιρεία στοχεύει να επενδύσει σε projects που αφορούν τον τομέα των ρομπότ σε όλο τον κόσμο. Κατά τα λοιπά ο Grishin μιλά κινέζικα και παίζει τένις.
O Christopher Mims του qz.com που μίλησε με τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο παραθέτει τα επιχειρήματα του Grishin ότι έρχεται η επανάσταση στη βιομηχανία κατασκευής οικιακών ρομπότ, αλλά και τους λόγους γιατί μπορεί ο επιχειρηματίας να κάνει λάθος. Μεταξύ άλλων:
1) Η κατασκευή των ρομπότ έχει γίνει πολύ φθηνή: ζούμε σε μια εποχή από αυτοκίνητα που οδηγούνται από αυτόματο πιλότο, ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες και  τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους πιο αυτόνομους από ποτέ. Κι αυτό γιατί η καινοτομία κάνει άλματα. “Πριν από 20 χρόνια το να φτιάξεις ένα ρομπότ θα απαιτούσε πολλά εκατομμύρια και μπορεί να σου έπαιρνε τρία χρόνια, λέει ο Grishin, κάτι που δεν ισχύει πια λόγω της προόδου της τεχνολογίας.
2) Η δημιουργία των smartphones έχει κάνει τα ανταλλακτικά για τα ρομπότ πιο φθηνά και πιο αποτελεσματικά από ποτέ. Κι αυτό γιατί χρησιμοποιούνται τα ίδια εξαρτήματα: κάμερες, αισθητήρες, μπαταρίες, επεξεργαστές.
3) Πλέον η βασική υποδομή για ένα application ή μια υπηρεσία web είναι διαθέσιμη δωρεάν ή σε χαμηλό κόστος. Έτσι το να ξεκινήσει κανείς μια νέα επιχείρηση έχει να κάνει πιο πολύ με τις ιδέες παρά με την τεχνολογία. Το ίδιο έχει συμβεί και στον χώρο του hardware, λέει ο  Grishin, καθώς τα βασικά συστατικά (όπως οι μικροεπεξεργαστές ανοιχτού πηγαίου κώδικα Arduino και  Raspberry Pi)  άρχισαν να προσελκύουν εκατομμύρια χομπίστες και επαγγελματίες. Έτσι, σύμφωνα πάντα με τον Grishin μπορείς να συνδυάσεις πολλά έτοιμα υλικά εύκολα και όχι να ξεκινήσεις εκ του μηδενός.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου